ua en ru

Туск підтвердив прихильність ЄС євроінтеграційним прагненням України

Туск підтвердив прихильність ЄС євроінтеграційним прагненням України Фото: Дональд Туск

Туск закликав бачити різницю між обіцянками ЄС та очікуваннями партнерів

Голова Європейської ради Дональд Туск підтвердив прихильність Європейського союзу євроінтеграційним прагненням України. Про це сьогодні в Ризі в ході прес-конференції заявив голова Європейської ради Дональд Туск, передає кореспондент РБК-Україна.

"Упевнений, що нам усім потрібно бути дуже відвертими тут. Європейський союз виконує обіцянки, але ми діємо на підставі своїх обіцянок, і ці обіцянки відповідають очікуванням. Я думаю, що ви розумієте різницю між тим, що ми обіцяємо, і між тим, що очікують наші партнери. Дискусія з приводу формулювань була дуже складною і, дійсно, в політиці формулювання мають значення, але найголовніше - це дії, це більше, ніж мова декларацій. Нічого не змінилося в тому відношенні, що стосується наших намірів, в тому числі в цьому контексті. Я хочу повторити: ми залишаємося на обраному шляху", - заявив він.

Туск підкреслив, що "Східне партнерство" не означає шлях до вступу в ЄС.

"Ніхто не обіцяв, що "Східне партнерство" буде автоматично означати шлях до вступу в ЄС, це довгий процес: є друзі, є вороги, є ентузіасти, а є скептики. Це нормально. І в ці непрості часи це особливо вірно, я маю на увазі, геополітичну обстановку в нашому регіоні. Дійсно, ми вже досягли певного рівня амбіцій у наших деклараціях. Мені здається, що треба дати цьому високу оцінку, оскільки це дуже складний процес - переконати всіх партнерів у тому, що саме цей рівень прагнень, що саме ці формулювання відповідають тому, що є максимальним рівнем можливостей на сьогодні, але я ще раз повторюю: ми підтверджуємо курс вибраний багато років тому", - додав Туск.

Нагадаємо, на Ризькому саміті країн ЄС пообіцяли прискорити ратифікацію УА з Україною.