ua en ru

Туреччина найближчим часом направить делегацію до Криму для вивчення ситуації з правами кримських татар

Туреччина найближчим часом направить свою делегацію на територію тимчасово окупованого Криму для вивчення ситуації з правами кримських татар. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, передає "Агентство кримські новини".

Він підкреслив, що це питання вже погоджено з російською владою.

"(Президент Росії Володимир) Путін відповів, щоб ми направляли делегацію офіційно або неофіційно і що вони нададуть нам потрібні умови", - зазначив Чавушоглу.

Він також підкреслив, що добрі відносини з Росією зовсім не означають, що Туреччина визнає дії в Україні та анексію Криму до РФ. Говорячи про кримських татар, глава МЗС зазначив, що турецька сторона під час зустрічі з Путіним обговорила факти зникнення і надання тиску на кримськотатарський народ.

"Ми навіть пред'явили два списку. Один з них - це імена близько 100 осіб, які були покарані за зустріч Мустафи Джемілєва. Інший - з іменами тих, хто пропав безвісти, убитий і тих, на кого було скоєно напад чи чинився тиск", - пояснив Чавушоглу.

У відповідь на це Путін повторив свою обіцянку зробити кримськотатарську мову державною, дати кримським татарам права, які раніше не давала Україна і забезпечити в уряді місця для представників кримськотатарського народу.

"Однак хотілося б побачити це на практиці. Ми з жалем спостерігаємо, що до сьогоднішнього дня жодна з цих обіцянок не було виконано. Росія наш друг, проте, якщо у неї є помилки, ми повинні сказати про це", - зазначив Чавушоглу.

Нагадаємо, за даними на кінець грудня, територію тимчасово окупованого Криму залишили понад 9 тис. кримських татар.