ua en ru

Туреччина збила російський літак Су-24: подробиці події

Туреччина збила російський літак Су-24: подробиці події Фото: катастрофа російського літака в Туреччині

Російський борт був попереджений про порушення повітряного простору

Турецькі військово-повітряні сили на кордоні з Сирією збили невідомий військовий літак. Пізніше стало відомо про те, що Туреччина збила російський літак, який порушив повітряний простір країни.

Турецький літак попереджав екіпаж СУ-24 про порушення кордону

Повідомлялося про те, що турецький літак попередив непізнаний борт про порушення повітряного простору, а двом пілотам винищувача вдалося катапультуватися.

Міноборони РФ підтвердило крах російського СУ-24

У свою чергу, в Міністерстві оборони РФ підтвердили інформацію про те, що над кордоном Туреччини з Сирією зазнав аварії російський військовий літак Су-24, і що пілоти катапультувалися. Однак у відомстві припускають, що Су-24 був збитий із землі, і те, що Туреччина збила російський літак, не підтверджують.

"Сьогодні на території Сирії, імовірно, в результаті обстрілу з землі зазнав аварії літак російської авіагрупи в Сирійській Арабській Республіці Су-24. Літак перебував на висоті 6 тисяч метрів. Доля льотчиків уточнюється. За попередніми даними, пілотам вдалося катапультуватися. Також з'ясовуються обставини падіння російського літака. Міноборони зазначає, що весь час польоту літак знаходився виключно над територією Сирії. Це зафіксовано об'єктивними засобами контролю", - повідомили в Міноборони РФ.

Один з пілотів російського літака знаходиться в госпіталі, доля другого невідома

Пізніше CNN Turk повідомив про те, що один з пілотів затриманий силами місцевих туркменів, які населяють і контролюють даний сирійський регіон.

Крім того, сирійські повстанці оприлюднили відео з нібито затриманням російського пілота Су-24.

Повідомляється, що російські Збройні сили в Сирії проводять операцію з пошуку пілотів. Зазначається, що один з пілотів знаходиться вже в турецькій поліції, а не в полоні у сирійських туркменів, а доля другого пілота уточнюється.

Пєсков прокоментував катастрофа літака РФ на кордоні Туреччини та Сирії

У свою чергу, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав катастрофу російського літака "серйозним інцидентом". Крім того він повідомив, що на даний момент Міноборони не надало інформацію про причини катастрофи.

"Поки ми від Міноборони причини падіння нашого бойового літака не чули. Ми знаємо достовірно, що літак знаходився в повітряному просторі Сирії", - сказав Пєсков, додавши, що в заяві Міноборони РФ використовується формулювання "імовірно" збитий, через що до уточнення інформації обговорення реакції РФ є "непотрібною".

У Туреччині повідомили про загибель одного з пілотів

Турецький CNN повідомляє про те, що один з пілотів загинув.

"Два пілоти, один загинув, інший - у полоні у туркменів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, в Twitter турецької Al Jazeera опубліковано відео, на якому зафіксовані сирійські повстанці і лежить на землі без руху нібито російський пілот.

У Держдумі РФ Туреччину звинуватили у підтримці ИГИЛ

У Державній Думі Росії охарактеризували той факт, що Туреччина збила російський літак, як пряму підтримку ИГИЛ.

"В умовах, коли світова спільнота починає повноцінну боротьбу з тероризмом, розсадником якого стали зайняті ИГИЛ території Сирії, Туреччина проявляє солідарність з терористами і збиває наш літак над територією Сирії", - заявив віце-спікер Думи від "Справедливої Росії" Микола Левич.

Також, голова комітету Держдуми з оборони Володимир Комоєдов (КПРФ), вважає, що турецькій стороні треба було посадити літак і розібратися.

НАТО скликає екстрене засідання у зв'язку з подією

У НАТО прийняли рішення скликати екстрене засідання у зв'язку з катастрофою російського літака.

"НАТО скликає екстрене засідання після того, як Туреччина збила російський винищувач", - йдеться в повідомленні Agence France-Presse в Twitter.

Путін назвав атаку турецьких ВПС "ударом у спину"

Той факт, що Туреччина збила російський літак Су-24, президент РФ Володимир Путін назвав "ударом у спину".

"Це подія виходить за рамки звичайної боротьби з тероризмом. Звичайно, наші військові ведуть героїчну боротьбу з терором, не шкодуючи себе і не шкодуючи свого життя. Але сьогоднішня втрата пов'язана з ударом, який нам завдали в спину посібники терористів. По-іншому я не можу кваліфікувати те, що сьогодні сталося ", - заявив Путін.

Він також підкреслив, що подія позначиться на подальшому розвитку відносин Росії та Туреччини.

Сирійські повстанці відкрили вогонь по російським пілотам, які катапультувалися зі збитого Су-24

Представник "10-ї бригади на Узбережжі" Джахед Ахмад заявив про те, що сирійські повстанці відкрили вогонь по пілотів збитого російського бомбардувальника Су-24, коли ті намагалися приземлитися на парашутах на територію, контрольовану сирійською армією.

Повстанці також заявили, що потрапили в одного з пілотів, і він опустився на землю вже мертвим. Доля другого пілота не відома.

Прем'єр Туреччини прокоментував інцидент з російським літаком

Прем'єр-міністр Туреччини Мехмет Давутоглу заявив про те, що його країна має право на відповідну реакцію у разі порушення свого повітряного простору, вчинене, незважаючи на неодноразові попередження.

"Кожен повинен знати, що наше міжнародне право і національна обов'язок полягає в тому, щоб приймати будь-які заходи проти будь-кого, хто порушить наші повітряні або сухопутні кордони", - заявив Давутоглу, передає AP.