ua en ru

Туреччина зазначила жорстоке поводження в Криму до українців, що відмовилися прийняти громадянство РФ

Туреччина зазначила жорстоке поводження в Криму до українців, що відмовилися прийняти громадянство РФ Фото: Крим

Владою півострова реалізується політика масштабного і системного порушення прав людини

Неофіційна делегація з Туреччини підтвердила, що жителям Криму, які відмовилися отримувати громадянство РФ, загрожує жорстоке поводження, позбавлення елементарних соціальних прав, конфіскація майна і депортація. Про це повідомляє прес-служба Міністерства іноземними справ України (МЗС) з посиланням на результати візиту делегації Туреччини в Крим 27-30 квітня 2015 року.

Так, делегація підтвердила, що з моменту окупації Криму Росією на півострові владою реалізується політика масштабного і системного порушення прав людини, в тому числі на національному грунті.

"Ті жителі Криму, які не бажають відмовлятися від громадянства України, піддаються постійній дискримінації з боку окупаційної влади", - зазначили в доповіді.

У МЗС також зазначили, що в документі чітко зафіксовано наявність в опитуваних осіб страху за власні безпеку і життя через загрозу, яка існує з боку т.зв. влади Криму.

"Зафіксовано низку системних порушень основоположних прав людини і свобод, зокрема обмеження свободи слова та утиски журналістів, створення штучних перешкод у доступі до освіти та використання рідної мови, обмеження свободи зібрань та об'єднань, відсутність справедливого судового розгляду, існування реальних загроз для їхнього життя" , - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що турецька делегація заявила про свою вимогу до Росії надати доступ і можливість постійної присутності на півострові місіям міжнародних організацій "з метою моніторингу ситуації та зняття загрози безпеці та життю місцевих жителів".

Нагадаємо, в Криму ввели штрафи за осквернення державних символів регіону - прапора, герба і гімну. Правопорушникам загрожує штраф у розмірі від 300 до 500 рублів.