ua en ru

Відцентрові процеси в ЄС роблять його перспективи туманними, - Медведчук

Членство в Євросоюзі не гарантує ні економічного зростання, ні стабільності, а відцентрові процеси в ЄС роблять його перспективи вельми туманними. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Він нагадав, що ще в лютому Американський аналітичний центр Stratfor опублікував доповідь з прогнозами розвитку провідних країн світу, у якій зазначається, що ЄС чекають зміни. "ЄС ніколи не повернеться до колишньої єдності, і якщо переживе кризу, то в наступному десятилітті продовжить функціонувати в суттєво обмеженому та фрагментованому вигляді", - йдеться в доповіді.

"Нещодавня заява верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерики Могеріні про необхідність переосмислення проекту ЄС служить підтвердженням прогнозу американських аналітиків.

"Результати виборів у Польщі та Іспанії, хоча і по-різному, і новини з Греції і Великобританії показують нам, що є реальна необхідність переосмислення нашого буття європейцями..." - сказала глава дипломатії ЄС.

За словами Медведчука, стурбованість Могеріні викликали результати виборів, що підсилили в різних країнах позиції євроскептиків.

Так, партія "Сіріза", перемігши на виборах в Греції, вимагає скасування політики жорсткої економії і списання частини зовнішнього боргу. Перемога консерваторів на парламентських виборах у Великобританії дозволила прем'єр-міністру Девіду Камерону заявити про проведення референдуму з питання виходу країни з Євросоюзу. В Іспанії, що серйозно постраждала від кризи, високий результат на муніципальних виборах партії "Подемос", яка виступає проти безробіття, боргів і нерівності, також говорить про посилення позицій євроскептиків.

На президентських виборах у Польщі перемогу здобув євроскептик Анджей Дуда. Новий польський лідер, на думку експертів, зосередиться на внутрішніх проблемах країни, а також буде боротися проти посилення влади Брюсселя в Польщі і може зайнятися формуванням опозиції нинішнім європейським лідерам - Німеччини і Франції.

Медведчук зазначив, що в травні 2015 р. у парламент ЄС пройшла рекордна кількість євроскептиків, які відстоюють право народів Європи на збереження своїх історичних і культурних цінностей.