ua en ru

Ціна нафти WTI впала до 6-річного мінімуму

Ціни на нафту знижуються, причому ціна американського еталона WTI досягла шестирічного мінімуму, за рахунок зміцнення долара і скорочення складських потужностей у світі. Про це повідомляє Reuters.

До 7.45 по Києву ф'ючерси на Brent подешевшали на 0,49 дол. до 54,18 дол. за барель, а ф'ючерси на WTI - на 0,63 дол. до 44,21 дол., раніше впавши до мінімальної з березня 2009 року позначки 43,57 дол.

Китай користується низькими цінами для поповнення стратегічних запасів, чого імпорт досяг рекордних значень, незважаючи на уповільнення економічного зростання, але аналітики говорять, що нові складські потужності з'являться лише через кілька місяців.

"Хоча запаси (в Китаї), ймовірно, будуть зростати за рахунок низьких цін, поповнення стратегічних запасів буде перешкоджати брак складських потужностей. Втім імпорт може підвищитися через кілька місяців напередодні відкриття нового сховища для стратегічних запасів", - сказала аналітик FGE Венді Єп.
Аналітики також відзначають наповнення нафтосховищ в США.
"На настрій інвесторів вплинули прогнози Міжнародного енергетичного агентства, що США можуть повністю заповнити нафтосховища, і припущення, що світова видобуток в лютому виросла на 1,3 млн барелів на добу в порівнянні з минулим роком до 94 млн барелів", - йдеться у звіті ANZ.

У звіті банку Morgan Stanley говориться, що нафтові компанії США відновлять видобуток на свердловинах, зупинених з-за холодів. На думку банку Goldman Sachs, скорочення числа діючих бурових установок у США викличе лише незначне зниження видобутку у другому кварталі.

На ринок також впливає зміцнення долара: курс євро на торгах в Азії впав до мінімального рівня з січня 2003 року 1,0457 дол.