ua en ru

Тристоронні газові переговори почалися у Відні

Тристоронні газові переговори почалися у Відні Фото: міністр енергетики України Володимир Демчишин

Перед переговорами сторони провели двосторонні зустрічі

Тристоронні газові переговори між Росією, Україною та Європейською комісією почалися в будівлі постійного представництва ЄС при міжнародних організаціях у Відні, передають РИА Новости з посиланням на представника Міненерго РФ.

Переговорів у тристоронньому форматі передували двосторонні зустрічі представників Єврокомісії з членами російської та української делегацій. Першими прибули міністр енергетики України Володимир Демчишин і глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв. Повідомляється, що спілкування між сторонами тривало близько години.

Зустріч російської делегації з представниками ЄС відбулася після полудня. У ній взяли участь глава Міненерго РФ Олександр Новак і постійний представник РФ при ЄС Володимир Чижов. Глава "Газпрому" Олексій Міллер не поїхав до Відня.

Очікується, що основними темами обговорення на тристоронній зустрічі стануть поставки російського газу в Україну, а також його транзит в Європу.

Вчора "Газпром" відправив "Нафтогазу" умови поставок газу на III квартал.

Нагадаємо, уряд Росії прийняв рішення надати Україні на третій квартал знижку на газ у розмірі близько 40 дол. на 1 тис. куб. м, в результаті чого ціна на газ складе 247 дол.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія не збирається погоджувати з Україною розмір знижки на газ у третьому кварталі. Зазначимо, раніше знижка на газ для України становила 100 дол. за 1 тис. куб. м.

У "Нафтогазу" озвучили позицію України на газових переговорах у Відні. Українська сторона наполягає на тристоронньому газовому угоді між Україною, Росією і Європейським союзом, чинному як мінімум до квітня 2016 р. Угода має бути підписана за принципом "зимового пакету", підписаного сторонами в Брюсселі наприкінці жовтня 2014 р.