ua en ru

Тимошенко закликала місцеві ради встановити незавищений норматив на тепло

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко звертається до всіх місцевих рад із проханням встановити реальний, незавищений норматив на тепло для населення. Про це політик заявила в понеділок, 25 травня, на прес-конференції.

За словами Тимошенко, зараз норматив на тепло для будинків, які не мають лічильників, у 3-3,5 рази більший того, який реально люди споживають.

"У місті Суми було вибрано два ідентичних 5-поверхові будинки. Виявилось, що в будинку з лічильниками за опалюваний період на людей списали 180,5 Гкал, а в будинку, де нема лічильників, списали 625 Гкал. Це конкретний факт, який підтверджує, що людям виставляють нормативи, якщо нема лічильників, у 3-3,5 рази більші, ніж реально люди споживають", - пояснила Тимошенко.

На її думку, "найлегше було б Кабміну видати необхідні розпорядження, які впорядковують норматив споживання тепла на 1 кв. м для людей, які не мають лічильників, але, на жаль, уряд відмовився це робити".

"Міністерство ЖКГ відмовилося це робити і це означає, що ми маємо знайти інший шлях, як досягнути результату, як поставити обґрунтовані незавищені нормативи", - пояснила вона.

У зв'язку з цим Тимошенко звернулась до всіх місцевих рад, які мають в своїй системі централізоване опалення.

"Я прошу вас піти надійним шляхом і порівняти показники споживання тепла для ідентичних будинків, які мають лічильники для тепла і які не мають. І негайно зберіть ради відповідного рівня і встановіть обґрунтований норматив споживання тепла на 1 кв. м для осель, які не мають лічильників", - зазначила вона.

Лідер "Батьківщини" пообіцяла "задіяти всю партійну мережу для того, щоб були організовані засідання рад і щоб нормативи споживання тепла негайно були переглянуті".

"Документи, які приймуть місцеві ради щодо зменшення нормативів споживання тепла на 1 кв м для осель, де немає лічильників, мають бути негайно передані в Національну комісію регулювання електроенергетики та комунальних послуг", - сказала нардеп.

Тимошенко висловила сподівання, що "за 1-1,5 місяці ми цю роботу зробимо і вже ніхто не зможе виставити людям завищені рахунки за опалення в оселях, якщо в них немає лічильників".