ua en ru

Тет-а-тет із Зеленським, рада Україна-Туреччина і десятки угод: перші деталі візиту Ердогана

Тет-а-тет із Зеленським, рада Україна-Туреччина і десятки угод: перші деталі візиту Ердогана Фото: Володимир Зеленський і Реджеп Таїп Ердоган (president.gov.ua)

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган з офіційним візитом 3 лютого прибув в Україну. У рамках візиту підписано угоду про зону вільної торгівлі між країнами.

Всі подробиці візиту Ердогана до Києва - у матеріалі РБК-Україна нижче.

Україна та Туреччина підписали угоду про ЗВТ

Після особистої зустрічі Ердогана та Зеленського розпочалася церемонія підписання низки угод між Україною та Туреччиною. Зокрема, підписано угоду про ЗВТ.

Заява Зеленського

Зеленський назвав підписання угоди історичним моментом, зазначивши, що це нові можливості бізнесу, прибутки, інвестиції та робочі місяця.

"Є речі більш важливі, це безпека та мир, тому виклики, які постають, та їх подолання були основною темою нашої зустрічі", - додав Зеленський, подякувавши Ердогану за активну участь Туреччини у Кримській платформі та підтримку кримських татар.

"Окремо хочу подякувати за ініціативу стати посередником між Україною та Росією...Не важливо де поставити крапку в війні, важливо, щоб всі були готові до цього", - наголосив він.

Заява Ердогана

У свою чергу Ердоган зазначив, що його візит припав на чутливий період і наголосив на підтримці територіальної цілісності України, включно з Кримом.

"Туреччина готова робити все належне, щоб закінчилася криза двох країн. Ми з задоволенням приймемо саміт на рівні лідерів або технічних переговорів", - повідомив Ердоган.

Розмова тет-а-тет

Близько 13:00 Ердоган прибув до Маріїнського палацу, де його зустрів президент України Володимир Зеленський. На даний момент лідери проводять зустріч тет-а-тет.

Після цього під головуванням Зеленського та Ердогана відбудеться десяте засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною.

В Україні збудують завод Bayraktar

Вранці міністр оборони Олексій Резніков виступив із брифінгом для ЗМІ, на якому розкрив деталі однієї з угод, яку сьогодні буде підписано з Туреччиною. Йдеться про будівництво в Україні заводу з виробництва безпілотників Bayraktar. Також планується створення центру навчання льотчиків, які керуватимуть дронами.

Очікування від зустрічі

Перед візитом в Україну Ердоган виступив із заявами про майбутні зустрічі. За його словами, сьогодні 30-річчя дипломатичних відносин Туреччини з Україною та візит має особливе значення.

"Ми ще більше зміцнимо договірну основу наших відносин, підписавши угоди в різних сферах", - сказав він.

За його словами, у відносинах з Україною досягнутий серйозний прогрес, особливо в таких сферах, як торгівля, інвестиції, туризм і оборонна промисловість.

"Незважаючи на епідемію, минулого року ми прийняли в Туреччині понад 2 мільйони українських друзів, обсяг двосторонньої торгівлі збільшився приблизно на 60% порівняно з 2020 роком і досяг 7,5 млрд доларів. Ми робимо тверді кроки для досягнення нашої мети в 10 мільярдів доларів. Я вірю, що угода про вільну торгівлю, яку ми підпишемо з нагоди мого візиту, дозволить досягти цієї мети в короткі терміни", - зазначив він.