ua en ru

Термомодернізація будинків дасть економію до 55%, - Зубко

Термомодернізація будинків дасть економію до 55%, - Зубко Фото: Геннадій Зубко

Мінрегіон у пошуках міжнародного фінансування на комплексну програму з енергоефективності

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у стратегії модернізації галузі зробило ставку на комплексну енергоефективність. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив віце-прем'єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

"Модернізація газового котла дає економію всього в 5-7%, в середньому в теплових мережах втрати - 15-17%, а втрати в житлових будинках - 47-52%", - зазначив Зубко.

Тому, за його словами, стратегія обрана така: спочатку поставити прилади обліку і з'ясувати, скільки люди насправді споживають, і визначити справедливий обсяг споживаної теплової енергії. "Якщо ми почнемо модернізацію з вирішення проблем теплокомуненерго - у підприємств взагалі не буде бажання що-небудь оптимізувати і думати про те, як надати якісну послугу споживачам, оскільки вони все одно отримають допомогу держави. Тому наше завдання зараз - поставити облік з регулюванням, що дасть 10-15% економії, а термомодернізація будинків дасть економію до 55% ", - сказав віце-прем'єр.

Поки ж Мінрегіон ще не привернув достатнього обсягу фінансування від міжнародних організацій на реалізацію комплексної програми з енергоефективності. "Зараз всього 14 міст (обласних центрів) беруть участь у цій програмі на пілотній стадії. В цілому на її реалізацію передбачено близько 500 млн грн бюджетних коштів, з яких 300 млн грн спрямовано на енергоефективні заходи. А решту 147 млн ​​грн - кошти, які ми плануємо направити на компенсацію 30-50% витрат на встановлення ІТП в житловому фонді", - зазначив Зубко.

Однак, враховуючи, що в цілому обсяг недофінансування галузі становить близько 800 млрд грн, то 500 млн грн - не ті гроші, які рятують ситуацію. "Тому, крім кредитних коштів, ми зараз розглядаємо можливість створення фонду, в якому будуть акумулюватися відрахування на енергоефективність", - наголосив глава Мінрегіону.

Нагадаємо, в Україні тільки 36% багатоквартирних будинків мають комерційний облік.