ua en ru

"Газпром" допускає, що переговори з "Нафтогазом" будуть продовжені сьогодні

ВАТ "Газпром" допускає, що газові переговори з НАК "Нафтогаз України" будуть продовжені вже сьогодні, 3 червня.

ВАТ "Газпром" допускає, що газові переговори з НАК "Нафтогаз України" будуть продовжені вже сьогодні, 3 червня. Про це сьогодні на прес-конференції заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Ми вчора провели конструктивний раунд переговорів. Вони будуть продовжені, можливо, вже сьогодні. І ми зможемо прийти до прийнятного вирішення", - повідомив Купріянов.

За його словами, головне, що є розуміння, як рухатися далі.

"Тут зрозуміло, які будуть подальші кроки. Перше - це погашення заборгованості, яка не викликала сумнівів ні у "Газпрому", ні у "Нафтогазу"... 1 млрд 450 млн дол. за листопад-грудень. Ця сума повинна бути погашена. І повинна бути проявлена готовність платити за квітень і травень. Платежі повинні початися", - зазначив Купріянов.

Також він повідомив, що зараз Україна не оплатила 9 млрд 839 млн куб. м газу.

"У травні поставлений рекордний обсяг 3 млрд 529 млн. куб. м. Зараз з нашого боку створені досить комфортні умови, щоб домовитися про нові умови і закрити старі борги", - додав Купріянов.

При цьому відповідаючи на запитання, чи можливі подальші поступки для України, голова ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв зазначив, що обом сторонам переговорного процесу вигідно домовлятися з цього питання.

"Нам потрібно домовлятися. Якщо ми будемо займати позицію "ми хочемо", нам теж не вдасться домовитися на прийнятних для нас умовах. Якщо ми не будемо давати гнучкість нашим українським колегам, ми зайдемо в глухий кут", - заявив Медведєв.

Саме тому, за його словами, було прийнято рішення про перенесення терміну введення передоплати на 9 червня, виходячи з того, що Україна надала перший платіж за тривалий період 786 млн дол. за постачання у лютому та березні.

"Це перший крок, що українська сторона хоче і має намір домовлятися, в цих умовах потрібно було дати певний час, щоб можна було домовитися", - додав Медведєв.