ua en ru

Суд повернув державі 8,8 га лісу з колишніх володінь Януковича

Апеляційний суд Київської області задовольнив апеляційну скаргу прокуратури області та скасував незаконне рішення Вишгородського районного суду, яким відмовлено у поверненні в державну власність 8,8 га земель лісового фонду в адміністративних межах Сухолуцької сільської ради Вишгородського району вартістю понад 5,2 млн грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури Київської області.

"Судом апеляційної інстанції скасовано розпорядження Київської обласної державної адміністрації, Вишгородської районної державної адміністрації про вилучення, надання у власність та подальшої зміни цільового призначення земельних ділянок лісового фонду та витребувано із незаконного володіння ТОВ "Дім Лісника" земельну ділянку площею 8,8 га на користь держави", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, Київська ОДА вилучила з постійного користування Дніпровсько-Тетерівського державного лісомисливського господарства земельні ділянки лісогосподарського призначення в адміністративних межах Сухолуцької сільської ради і змінила їх цільове призначення на землі сільськогосподарського призначення, Вишгородська районна державна адміністрація передала їх у власність 14 громадянам для ведення особистого селянського господарства.

Надалі громадяни відчужували вищевказані земельні ділянки на користь ТОВ "Дом Лісника", в якому обласна адміністрація в 2009 р. змінила цільове призначення на землі для будівництва і обслуговування готельно-ресторанного комплексу. На зазначених землях знаходиться резиденція колишнього Президента України Віктора Януковича "Акація".

У повідомленні підкреслюється, що згідно із законодавством повноваження щодо вилучення земель лісогосподарського призначення належать виключно до компетенції Кабінету міністрів України.

Нагадаємо, влітку 2014 р. господарський суд Київської області повернув у державну власність 135 га, на яких розташована резиденція "Межигір'я".