ua en ru

Суд вирішив заарештувати акції трьох російських банків в Україні

Суд вирішив заарештувати акції трьох російських банків в Україні Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Суд Києва доручив заарештувати акції українських ВТБ, ПІБ та Сбербанку

Апеляційний суд Києва вирішив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, "Промінвестбанку" і "Сбербанку". Про це йдеться в ухвалі суду від 5 вересня, опублікованого в реєстрі судових рішень, передає "Інтерфакс-Україна".

Повідомляється, що рішення прийнято у зв'язку з заявою про забезпечення позову колишнього голови правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета і ще 17 компаній, які мали активи в Криму, про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 березня про стягнення з РФ.

Нагадаємо, 10 травня Третейський суд в Гаазі постановив, що Росія повинна сплатити компенсацію українським інвесторам за анексію Криму на суму 159 млн доларів.

Суд встановив, що Росія відповідальна за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року - дати підписання президентом РФ Володимиром Путіним указів про анексію Криму. Як зазначається, це рішення називають перемогою українських компаній, в яких РФ захопила активи в Криму. Воно стало першим в історії, за яким Росія змушена виплатити компенсацію внаслідок анексії.