ua en ru

Суд підтвердив законність повернення державі контрольного пакету акцій ЗАлК

Верховним Судом України підтвердив законність вимог Генеральної прокуратури України щодо повернення державі контрольного пакету акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України.

"Нарешті вища судова інстанція поставила крапку в багаторічній суперечці про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" вартістю за договором понад 380 млн грн та повернення їх у власність держави", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що в лютому 2001 р. між Фондом державного майна України і ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій ЗАлК, за умовами якого, крім зобов'язання покупця сплатити ціну пакета акцій, також передбачалося обов'язкове погашення боргів приватизованого підприємства, а саме довгострокових зобов'язань товариства перед Державним експортно-імпортним банком України за кредитною угодою на суму понад 75 млн дол.

У той же час покупці контрольного пакета акцій ЗАлК - ЗАТ "АвтоВаз-Інвест" і компанією "VELBAY HOLDINGS LIMITED" уникали виконання інвестиційних зобов'язань перед державою щодо погашення заборгованості товариства за вищевказаною кредитною угодою.

"Це стало підставою для пред'явлення Генеральною прокуратурою України відповідного позову, який був задоволений. Обґрунтованість вимог прокурора підтвердили і суди апеляційної та касаційної інстанцій", - повідомили в Генпрокуратурі.

У той же час відповідачі неодноразово зверталися до Верховного Суду України, який 11 березня 2015 р. судові рішення залишив без змін.

Відзначимо, в січні 2015 р. суд ліквідував Запорізький алюмінієвий комбінат.