ua en ru

Суд відмовив компанії Фірташа у продовженні оренди Іршанського Гзк

Суд відмовив компанії Фірташа у продовженні оренди Іршанського Гзк Фото: Дмитро Фірташ

Суд прийняв рішення 12 травня

Вищий господарський суд України відмовив ВАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс", яка входить до Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа, у вимозі до Фонду державного майна (ФДМ) підписати новий договір оренди цілісного майнового комплексу "Іршанського державного гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК). Про це йдеться в постанові суду, прийнятого 12 травня.

Суд встановив, що у вересні 2004 р. ФДМ уклав з ЗАТ "Кримський титан" договір оренди майна Гзк на п'ять років без права викупу. У січні 2012 р. сторони продовжили дію договору до вересня 2014 р., при цьому домовилися підписати з вересня 2009 р. За три місяці до закінчення строку оренди ФДМ попросило орендаря почати процес підготовки повернення майна. Але "Кримський титан»" заявив, що скористається своїм першочерговим правом оренди і отримав відмову від ФДМ.

"ФДМУ повідомив суду, що на підставі доручення прем'єр-міністра України було прийнято рішення про використання орендованого майна для власних потреб після закінчення строку дії договору оренди", - йдеться в постанові суду.

У зв'язку з цим, ГЗК підпорядковується Міністерству економічного розвитку і торгівлі, право на майно належить державному підприємству "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

Розглянувши справу, Вищий господарський суд погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій, що майновий комплекс Гзк в оренду не переданий і залишається у державній власності.

"Рішення господарського суду міста Києва від 11.02.2015 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 25.03.2015 по справі № 910/20700/14 залишити без змін, а касаційну скаргу приватного акціонерного товариства "Юкрейніан Кемікал Продактс" - без задоволення", - йдеться в постанові.

Нагадаємо, земельний суд Відня по кримінальних справах в ході засідання 30 квітня 2015 р. відхилив запит США про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа, де він підозрюється у хабарництві.