ua en ru

Будівництво "Турецького потоку" відкладається через затяжні переговори

Будівництво "Турецького потоку" відкладається через затяжні переговори Фото: Газпром

"Газпром" погодився дати знижки турецьким приватним компаніям

"Газпром" після багатомісячних переговорів погодився дати знижки турецьким приватним компаніям, на які припадає більше третини імпорту російського газу. Дисконт складе приблизно 25% у першому кварталі і ще 15% у другому, і в травні ціна опуститься до рівня близько 260 дол. за 1 тис. кубометрів, це повинно дозволити російській компанії утримати свою частку на ринку, передає "Коммерсантъ".

Як зазначається, приватні турецькі імпортери газу Enerco Enerji, Bosphorus gas, Avrasya gaz, Shell, Bati Hatti, Akfel gas і Kibar Enerji після напружених переговорів все ж домоглися від "Газпрому" знижки. За словами джерел, тепер у першому кварталі ціна складе менше 300 дол. за 1 тис. куб. м, у другому кварталі - близько 260 дол. за 1 тис. куб. м.

При цьому видання відзначає, що "Газпром" і Botas за три місяці переговорів погодили розмір знижки, але не змогли домовитися, до якого компоненту контрактної формули її застосовувати. Переговори вже півтора місяці в безвиході і кожна сторона сподівається взяти іншу змором. Botas зазнає втрат, сплачуючи за газ близько 370 дол. за 1 тис. куб. м, хоча ціни на європейському ринку на 100 дол. нижче.

Нагадаємо, раніше російська компанія "Газпром" оцінила вартість фінансування грецького відводу від газопроводу "Турецький потік" в 2 млрд євро.