ua en ru

Стрілянина в Мукачево: версії причин конфлікту

Стрілянина в Мукачево: версії причин конфлікту Фото: стрілянина в Мукачево призвела до жертв

Своїм баченням ситуації поділились сторони конфлікту і народні депутати

Стрілянина в Мукачево, що відбулася вчора і призвела до кількох загиблих і поранених, обростає різними версіями. Зокрема, про своє бачення причин виникнення перестрілки вже розповіли нардеп Михайло Ланьо, представники "Правого сектора" (ПС), а також ряд депутатів, за їх словами, знайомих з ситуацією.

Стрілянина в Мукачево за версією Ланьо

Версію Михайла Ланьо офіційно оприлюднили у прес-службі депутатської групи "Воля народу", в якій він перебуває.

"Сьогодні до спортивного комплексу Антарес в Мукачево, де знаходиться офіс депутата фракції "Воля народу" Михайла Ланьо, прийшли люди, які представилися представниками "Правого сектору", з проханням допомогти їх побратимам, які повертаються з фронту. Від депутата вони отримали позитивну відповідь і готовність надати відповідну матеріально-технічну допомогу. Жодних конфліктних акцентів при спілкуванні не виникло, - повідомили в прес-службі. - Представники офісу депутата жодним чином не провокували і не мали вогнепальної зброї. Але під час розмови на дворі відбулася провокація - з невідомих причин пролунав постріл і був убитий невідомий чоловік, і представники "Правого сектора" терміново виїхали в невідомому напрямку".

Стрілянина в Мукачево: версії причин конфлікту

Фото: народний депутат Михайло Ланьо

Сам Ланьо в ефірі телеканалу 112 уточнив, що представники ПС просили його допомогти влаштувати своїх побратимів в санаторій. Причому, за його словами, людину застрелив саме представник "Правого сектора".

У нас був нормальний розмову, і раптом ми почули постріл. Зайшов мій помічник і сказав, що у дворі застрелили якогось хлопця. Я запитав у командира, що там сталося, а він відповів: Я ж вам казав, що люди, які приходять, трохи контужені. Я вийшов разом з ним, вони забрали тіло і поклали в багажник. Після цього вони поїхали, і я вже чую, що була перестрілка з міліцією", - розповів Ланьо.

Версія "Правого сектору"

У той же час, за версією представників ПС, стрілянина в Мукачево почалася якраз з-за Михайла Ланьо, який викликав їх на переговори, будучи нібито незадоволеним через патрулів ПС, розташованих на митницях. Про це йдеться на відео звернення неназваного "командира 1-го запасного батальйону ДУК".

"Він (Михайло Ланьо, - ред.) почав розповідати свою політику, що це його територія, його земля, контрабандний бізнес весь його. Що нікого з Шараничем (начальник УМВС України в Закарпатській обл. Сергій Шаранич, - ред.) вони не допустять. Сказав, що за ними стоїть Віктор Медведчук. Ну і далі почав погрожувати. Я сказав, все, не домовляємося. Ми свою роботу будемо робити далі", - розповів "командир 1-го запасного батальйону ДУК.

За його словами, коли вони приїхали, побачили близько сотні озброєних людей, а на виході з кабінету нардепа помітили підкріплення у вигляді спецназу на двох камуфльованих джипах з кулеметними установками.

"Командир" також зазначив, що вони вирішили кинути димову шашку, але почалася перестрілка. Потім вони прорвалися, але їх оточила міліції і зажадала скласти зброю.

Зазначимо, що лідер ПС Дмитро Ярош побічно підтвердив, що вищевикладена інформація є офіційною версією стрілянини в Мукачево від "Правого сектора", опублікувавши у себе на Facebook офіційну заяву організації.

"Закликаємо продовжити безстрокові політичні акції до арешту винних, на думку "Правого сектора", в трагедії Михайла Ланьо та Віктора Медведчука, а також відправлення у відставку керівництва силових структур Закарпатської області та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова", - написав Ярош.

Пізніше прес-секретар 13-го батальйону "Правого сектора" Олексій Бик також заявив, що стрілянину в Мукачево першими почали співробітники міліції.

Мустафа Найєм про стрілянину в Мукачево

Народний депутат Мустафа Найєм ще вчора опинився на місці подій, висунув свою версію події.

"Тепер про причини. За розповідями місцевих це переділ ринку контрабанди сигарет. Хто з ким і що ділив, намагаюся з'ясувати", - написав Найєм у своєму Facebook.

Пізніше він повідомив, що, за інформацією місцевих жителів, до контрабанди сигарет в області причетні всі сторони сьогоднішнього конфлікту.

"Одні займалися організацією, інші знімали данину за дах, треті - забезпечували дах. Причиною збройного протистояння стало банальне небажання однієї із сторін платити данину", - написав нардеп.

Також Найєм згадав про можливу участь у конфлікті народного депутата Віктора Балоги - в якості однієї з його сторін.

"Розслідувати доведеться все. Очевидно, про все було б правильно розпитати у Михайла Ланьо, Віктора Балоги, місцевої митниці та СБУ", - зазначив нардеп.

О контрабанде в Закарпатской области. Основной продукт нелегального экспорта - сигареты. Возят самые дешевые, в Германию...

Posted by Mustafa Nayyem on 11 Июль 2015 г.

Балога відхрестився від стрілянини в Мукачево

У свою чергу Віктор Балога поспішив запевнити, що не має до вчорашньої перестрілки ніякого відношення. Втім, ніяких виразних припущень про справжніх, на його думку, причини трагедії, закарпатський нардеп не оприлюднив.

"З подачі "джерел"медведчуковской газети "Вісті" і бідного депутата, по мережі поповзли вкидання, ніби я зацікавлений у конфлікті в Мукачевому", - написав він у себе в Facebook, запевнивши, що з учорашнього дня робить все можливе і неможливе, щоб повернути Мукачево до нормального життя.

"Мій інтерес полягає в тому, щоб на вулицях нашого міста не стріляли. Мені не цікаво, хто в цій історії кому Рабінович. Але мені не подобається, що дехто хоче мене втягнути в неї тільки тому, що все сталося в Мукачеві. Нехай би вони призначали собі такі зустрічі у Львові та Одесі, і я б подивився, як в такому випадку відчували б себе Садовий, чи Саакашвілі, і що тоді говорили б про них ", - зазначив Балога.

З подачі "джерел" медведчуківської газети "Вєсті" і бідного депутата, мережею поповзли вкиди, що я зацікавлений у конфлі...

Posted by Віктор Балога on 12 Июль 2015 г.