ua en ru

США і ЄС відстежують схеми обходу санкцій проти Росії

США і ЄС відстежують схеми обходу санкцій проти Росії Фото: США і ЄС

Дані збираються в рамках процесу по забезпеченню функціонування режиму санкцій

Міністерство фінансів США, національні відомства країн Європейського союзу (ЄС) і Єврокомісія збирають інформацію про схеми, що використовуються для обходу санкцій проти Росії. Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на джерела.

Дані збираються в рамках процесу по забезпеченню функціонування режиму санкцій. США і ЄС збирають відомості про структури, афілійовані з російськими фізичними та юридичними особами, які знаходяться в американському і європейському чорних списках. Крім того, ЄС і США займаються виявленням лазівок, які російські компанії використовують для обходу секторальних санкцій.

"Для забезпечення неухильного дотримання цих заходів можуть бути задіяні всі важелі", - сказало джерело видання.

При цьому інший джерело зазначило, що у разі виявлення обхідних схем з боку російських компаній ЄС навряд чи піде на посилення санкцій.

"За багато років вони (США - ред.) досконально вивчили всі хитрощі, до яких вдавалися іранські компанії, обходячи заборони і бар'єри, передбачені західними санкціями. При наявності політичної волі подібні канали можна перекрити, в тому числі і для Росії", - додав співрозмовник видання.

Нагадаємо, Україна, Албанія, Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Чорногорія приєдналися до продовженим економічних санкцій Європейського союзу проти Росії.