ua en ru

Спад у світовій торгівлі досяг максимуму з 2009 р

Спад у світовій торгівлі досяг максимуму з 2009 р Фото: Спад у світовій торгівлі досяг максимуму з 2009 р

У першому кварталі 2015 р. обсяги світової торгівлі скоротилися на 1,5%, у другому кварталі - на 0,5%

У першій половині 2015 р. в світовій торгівлі зафіксований найзначніший спад з часу кризи 2009 року. Про це пише Financial Times з посиланням на дані "Монітору світової торгівлі", який веде Бюро аналізу економічної політики з Нідерландів.

Так, згідно звіту економістів, у першому кварталі 2015 р. обсяги світової торгівлі скоротилися на 1,5% в порівнянні з трьома попередніми місяцями, у другому кварталі - на 0,5%. За словами аналітиків, це говорить про максимальний спад в першому півріччі з 2009 року.

"У червні обсяги торгівлі зросли на 2%, але економісти відзначають, що місячні показники занадто волатильні і тому слід спиратися на дані за більш значні проміжки часу. За підсумками року МВФ очікує зростання світової економіки на 3,5%", - зазначає видання.

За словами головного економіста СОТ Роберта Коопмана, спад у світовій торгівлі відображає затримку з відновленням європейської економіки і уповільнення економічного зростання в Китаї. Він вважає, що на структуру торгівлі також вплинула переорієнтація Китаю з експорту на місцеве споживання. Крім того, перетворення США в чистого експортера енергоносіїв призвело до того, що багато виробників з цієї країни вирішили скоротити глобальні ланцюжки поставок і перенести потужності ближче або навіть в самі Сполучені Штати.

"У світовій економіці відбувається коригування, і саме в торгівлі воно проявляється найбільш помітно", - вважає Коопман.

Нагадаємо, за оцінками аналітиків Moody's, економіка провідних країн світу не повернеться до рівня 2008 року протягом наступних п'яти років.