ua en ru

У Раді Європи попередили про загрозу українського сценарію в Молдові

У Раді Європи попередили про загрозу українського сценарію в Молдові Фото: генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд

Ягланд закликав Кишинів винести уроки з подій в Україні

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що молдовська влада має терміново прийняти заходи по боротьбі з корупцією та зміцненню банківської системи, а також реформувати політичні інститути і судову систему, в іншому випадку, Молдова може стати для Європи наступною країною, де виникне "криза безпеки", який може вийти далеко за межі держави. Про це йдеться в статті Ягланда в The New York Times.

За його словами, повномасштабний конфлікт у Придністров'ї в даний час малоймовірний, проте в обстановці напруженості ситуація досить швидко може вийти з-під контролю.

Багато в Молдові побоюються, що Придністров'я може повторити долю Криму, і підставою для тривоги служить надія деяких соціальних груп на підтримку Росії і їх орієнтація не на Євросоюз, а на Євразійський союз, в якому лідирує Москва, попереджає політик.

Ягланд закликав Кишинів винести уроки з подій в Україні, так як у сучасній Європі стійкість і стабільність держави залежать від прихильності влади демократії та верховенству закону. "Ми не повинні забувати, що криза в Україні почалася з глибокого розчарування народу політичними інститутами", - підкреслив він.

Зазначимо, раніше Турбйорн Ягланд заявив, що особливий статус Донбасу необхідно згадати в Конституції України для того, щоб повністю реалізувати мінські угоди.