ua en ru

Рада суддів заявила про тиск з боку офісу Зеленського

Рада суддів заявила про тиск з боку офісу Зеленського Фото: глава Ради суддів України Олег Ткачук (zib.com.ua)

Йдеться про зрив засідання Ради суддів України, запланованого на 21 червня

Рада суддів України заявляє про тиск з боку офісу президента України Володимира Зеленського. Про це заявив глава ради, суддя Верховного суду Олег Ткачук, передає прес-служба РСУ у своєму Facebook.

Ткачук зазначає, що 21 червня 2019 року в РСУ заплановано чергове засідання для вирішення питання про скликання позачергового з’їзду суддів з метою обрання суддів Конституційного суду України та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

"Напередодні, сьогодні вночі та зранку до мене почала надходити інформація від суддів з різних регіонів України, членів Ради суддів України про те, що з Адміністрації президента України головам судів надходять телефонні дзвінки з вимогою дати розпорядження делегованим від цих судів до Ради суддів України членам зірвати проведення засідання Ради суддів", - підкреслив глава РСУ.

За його словами, такі спроби підірвати довіру до здатності судової влади самостійно вирішувати внутрішні проблеми і завдання, визначені Конституцією і законами України, також було продемонстровано 19 червня у ході зустрічі заступника глави офісу Зеленського Руслана Рябошапки і заступника голови РСУ Вадима Бутенка.

"Ніколи раніше працівники апарату Адміністрації президента не дозволяли собі публічно демонструвати керівну і спрямовуючу роль у судовій владі", - заявив Ткачук.

Глава ради також повідомив, що звернувся безпосередньо до Зеленського з вимогою вжити невідкладних заходів.

"Вважаю своїм громадянським і суддівським обов’язком, звернутися до президента України, генерального прокурора та директора Державного бюро розслідувань із вимогою вжиття термінових, невідкладних заходів з метою припинення та попередження тиску посадових осіб офісу президента України на суддів та судову владу, а також притягнення винних осіб до відповідальності", - підкреслюється у повідомленні.

Нагадаємо, Зеленський прийняв рішення створити експертну групу для оцінки результатів проведеної судової реформи і підготовки законодавчих і практичних кроків для вирішення проблем функціонування судової гілки влади.

Як писало РБК-Україна, раніше Рада Європи зробила експертну оцінку судової реформи в Україні за період з 2014 по 2018 рік і перевірила відповідність реформи європейським стандартам і рекомендаціям.