ua en ru

Рада ЄС з юстиції виступила за збереження Шенгенського простору

Рада ЄС з юстиції виступила за збереження Шенгенського простору Фото: ЄС

Шенген продовжить дію, але з дотриманням додаткових умов

Рада ЄС з юстиції і внутрішніх справах висловилася за збереження Шенгенського простору, незважаючи на міграційну кризу на континенті. Про це заявив у п'ятницю на прес-конференції в Брюсселі міністр закордонних справ та з питань міграції та притулку Люксембургу Жан Ассельборн.

Повідомляється, що Шенген продовжить дію, але з дотриманням додаткових умов. Одне з них - попереднє інформування ЄС про намір якоїсь країни посилити контроль на внутрішніх кордонах.

"За наявності серйозних проблем, встановлених на підставі об'єктивних фактів" країни союзу візьмуть правило, що дозволяє підсилювати контроль на внутрішніх кордонах на строк не більше шести місяців ", - повідомив Жан Ассельборн.

Наголошується, що другою умовою виступить посилення контролю на зовнішніх кордонах ЄС. Єврокомісія готує зміни в прикордонному Шенгенському кодексі, щоб забезпечити систематичний контроль на зовнішніх кордонах.

Відзначимо, в 2015 році країни Європи зіткнулися з масштабною міграційною кризою. За даними прикордонного агентства ЄС Frontex, кордони Євросоюзу з початку 2015 перетнули 1,5 мільйона біженців, велика частина з яких - вихідці з країн Африки та Близького Сходу, у тому числі з Сирії.

Нагадаємо, міністри Європейського Союзу 14 вересня 2015 року, на зустрічі в Брюсселі не змогли домовитися щодо плану переселення 120,000 біженців.