ua en ru

Рада безпеки Нідерландів: Україна мала закрити авіапростір

Рада безпеки Нідерландів: Україна мала закрити авіапростір Фото: авіапростір

Голландське відомство вважає, що Україна могла закрити авіапростір на сході у цілях безпеки

Україна повинна була закрити свій повітряний простір для запобігання авіакатастрофі. Відповідну заяву зробив голова Ради безпеки Нідерландів Чіббе Яустра під час представлення звіту про розслідування катастрофи малайзійського Boeing на Донбасі.

"Україна не закрила свій повітряний простір ... Ми прийшли до висновку, що в якості запобіжного заходу було достатньо підстав для закриття повітряного простору над східною частиною своєї країни", - відмітив Яустра.

"Чому МН-17 пролітав над територією, де розгортався збройний конфлікт? Це питання задавали собі багато людей. Відповідь дуже проста і відповідь дуже нас турбує, майже всі повітряні оператори пролітали над цією територією і чому? Тому що ніхто не думав, що цивільна авіація піддається ризику", - підкреслив глава Голландський Радбезу.Згідно з даними в опублікованому звіті, Малазійські авіалінії також несли відповідальність за безпеку виконання польоту. "Будучи оператором даного рейсу, Малазійські Авіалінії несли відповідальність за безпеку виконання польотів. При визначенні маршруту рішення Малазійських Авіаліній грунтувалося на наявній в авіаційному секторі інформації. Авіакомпанія не провела окрему оцінку ризику перельоту над зоною конфлікту в східній частині України", - зазначено у звіті.

При цьому підкреслюється, що Нідерланди не несуть відповідальність за подію. "Будучи державою відправлення рейсу, Нідерланди не несуть відповідальності за безпеку маршрутів польоту іноземних авіакомпаній. Таким чином, Нідерланди не несли відповідальність за повідомлення або вказівки Малазійським авіалініям щодо обраного для МН17 маршруту. Більше того, Нідерланди не володіли правовими повноваженнями на заборону нідерландським операторам (включаючи КЛМ як партнера Малазійських авіаліній з експлуатації рейсу) пролітати над східною частиною України ", - підкреслюється в документі.

Нагадаємо, згідно з даними підсумкового звіту про розслідування краху малайзійського Boeing на Донбасі, літак був збитий ракетою із зенітно-ракетного комплексу "Бук".