ua en ru

Утримання ВСЮ обходиться країні у 23 млн грн на рік, - Мінюст

Утримання ВСЮ обходиться країні у 23 млн грн на рік, - Мінюст

Утримання Вищої ради юстиції (ВСЮ) обходиться країні у 23 млн грн на рік. Про це сьогодні на перс-конференції заявила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні органи ще не запрацювали. В тому числі вже рік не функціонує Вища рада юстиції як єдиний вищий орган, який може робити подання про звільнення суддів до Верховної Ради. Утримання Вищої ради юстиції обходиться країні у 23 млн грн на рік", - повідомила Козаченко.

Вона також зазначила, що за часів колишнього Президента України Віктора Януковича у прокуратурі працювало майже 20 тис. людей, з яких близько 400 - топ-менеджмент прокуратури. Проте прокуратура сьогодні "як не працювала, так і не працює, суди як не працювали, так і не працюють".

"Фахівці вважають, що люстрація як спосіб фільтрації влади, допоможе значно очистити виконавчі органи. Люстрації, зокрема, підлягають всі судді, які працювали за часів Януковича, а також керівники КПРС, які обіймали посади не нижче секретаря обкому", - нагадала Козаченко.

Нагадаємо, в Україні 16 жовтня 2014 р., набув чинності закон № 1682-VII "Про очищення влади"(про люстрацію).

Згідно з норми Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" щодо формування складу ВРЮ вступили в силу 27 лютого. 24 березня секретаріат ВСЮ закінчив прийом документів від кандидатів на призначення до складу Ради від з'їзду адвокатів України. Норми закону, що стосуються призначення членів ВККСУ набудуть чинності 28 березня 2015 р.