ua en ru

Ув'язнений китайський журналіст, звинувачений у наклепі, покаявся в ефір" державного ТV

Китайський журналіст Чень Юнгчжоу, укладений у в'язницю, здійснив публічне покаяння в ефірі одного з державних телеканалів, передає ВВС. "Я бажаю визнати мою вину і висловити каяття", - сказав він. Журналіст був заарештований за звинуваченням у наклепі на адресу компанії, частково належить державі.

Державні ЗМІ заявляють, що Чень Юнгчжоу писав "наклепницькі" статті за гроші. Аналітики відзначають, що подія вкладається в загальний тренд телевізійних покаянь з гучних політичних справ. Правозахисники відзначають, що подібні покаяння відбуваються внаслідок протизаконного примусу під загрозою насильства, що є порушенням прав людини.

Чень Юнгчжоу написав кілька статей для газети New Express, видаваної в провінції Гуандун, в яких зазначив фінансові зловживання в компанії Zoomlion, що займається будівельним обладнанням. "У цьому випадку я заподіяв шкоду Zoomlion іі всієї індустрії новин в ЗМІ і її здатності повернути суспільну довіру", - сказав Чень Юнгчжоу в ефірі державного телемовника CCTV. - "Я зробив це, головним чином, тому, що я гнався за грошима і славою. Мене використали. Я усвідомив несумлінність своєї поведінки".

Державними ЗМІ також повідомляється, що журналіст зізнався в тому, що він брав хабарі, але не сказав, хто йому їх давав.

Справа Чень Юнгчжоу привернув суспільну увагу після того, як New Express двічі опублікувала на першій смузі заклик до його звільнення.

New Express поки не надала жодних коментарів щодо події "телепокаяния".