ua en ru

ВР прийняла закон про обіг органічної продукції з пропозиціями Президента

Верховна Рада України (ВР) прийняла з пропозиціями Президента закон про виробництво та обіг органічної с/г продукції. "За" законопроект № 0979 "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини" проголосували 302 нардепи при мінімально необхідних 226.

Згідно з пропозиціями Президента, в частині здійснення державного нагляду (контролю) за виробництвом та обігом органічної продукції (сировини), у тому числі механізму здійснення інспектування, наділено відповідними повноваженнями центральний орган виконавчої влади, який здійснює державну політику у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Крім того, із закону вилучено норму про те, що Кабмін вносить пропозиції щодо зміни держбюджету на відповідний рік щодо фінансового забезпечення суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, перевезення, зберігання, реалізацію органічної продукції, сировини, їх фінансової підтримки. А також скасовується розробка окремої держпрограми з розвитку виробництва і обігу органічної продукції.

У законі визначено, що органічна продукція, яка не відповідає встановленим вимогам безпеки та якості харчових продуктів, а також вимогам закону.

Встановлюється також порядок маркування продукції, що знаходиться на стадії перехідного періоду до органічного виробництва .