ua en ru

У Житомирській в'язниці помер серійний вбивця Анатолій Онопрієнко, засуджений за вбивство 52 осіб

У Житомирській в'язниці (№ 8) помер серійний вбивця Анатолій Онопрієнко, який в 1996 році був засуджений до довічного ув'язнення за вбивство 52 осіб. 

У Житомирській в'язниці (№ 8) помер серійний вбивця Анатолій Онопрієнко, який в 1996 році був засуджений до довічного ув'язнення за вбивство 52 осіб. Про це повідомляють "Подробности".

Повідомляється, що 54-річний маніяк помер о 17:15 від серцевого нападу.

Онопрієнко був засуджений до довічного ув'язнення. У період з 1989 по 1996 роки він убив 52 людини: 9 жертв з 14 червня по 16 серпня 1989 року і 43 жертви з 5 жовтня 1995 по 22 березня 1996 року. При цьому залишається велика кількість інкримінованих йому, але не доведених епізодів. У Житомирській в'язниці він відсидів близько 17 років.

Онопрієнко вбивав з мисливської рушниці. Якими були мотиви Онопрієнко точно не відомо. Сам він стверджував що вищі сили наказували йому влаштувати три серії вбивств. Вбивство дев'яти людей він мав здійснити проти комунізму, сорок - проти націоналізму і 360 осіб - проти чуми двадцять першого століття.

Спочатку Онопрієнко шукав жертви біля автомобільних трас, а пізніше вибирав погано захищені приватні будинки в селах на заході і в центрі України, входив до них вночі або під ранок і вбивав усіх, включаючи маленьких дітей. Крім цього, вбивав випадкових перехожих, які зустрілися на шляху в тих же місцях, іноді стріляв у людей з автомобіля. Особливо постраждала від рук Онопрієнко село Братковичі Львівської області. Коли в Братковичі були введені внутрішні війська, Онопрієнко просто змінив місце вбивств - переключився на інші села.

Онопрієнко був засуджений до смертної кари 31 березня 1999 року, але пізніше через намір України вступити до Ради Європи смертний вирок був замінений довічним ув'язненням. Леонід Кучма, який на той момент був Президентом України звертався в ряд міжнародних організацій, з проханням зробити для Онопрієнко виключення з мораторію на смертну кару.