ua en ru

У США розсекретили доповідь про тортури ЦРУ

У США розсекретили доповідь про тортури ЦРУ
Комітет з розвідки Сенату США 9 грудня опублікував скорочену версію свого дослідження про використання ЦРУ тортур.

Комітет з розвідки Сенату США 9 грудня опублікував скорочену версію свого дослідження про використання ЦРУ тортур, передає РБК.

У представленому громадськості документі міститься 528 сторінок. Повна версія розслідування займає понад 6,7 тис. сторінок. Сенатори жорстко розкритикували програми "посилених технік допиту" ЦРУ за їх неефективність. Розвідувального відомства поставили в провину введення в оману наглядових органів, Білого дому і Конгресу. ЦРУ готує власний відповідь на законодавців висновки

Оприлюднені у вівторок документи містять короткий підсумок сенатського розслідування, а також погляди республіканської меншості і окремо - сенатора-демократа Джея Рокфеллера. Республіканці не погодилися з жорсткими висновками своїх колег-демократів.

Останні на чолі з сенатором від штату Каліфорнія Дайан Файнстайн пред'явили в загальній складності 20 претензій до застосування ЦРУ "посилених заходів допиту" (евфемістична вираз, що означає катування). Відомство дорікнули в тому, що ці заходи виявилися неефективними для збору інформації. Крім того, ЦРУ розкритикували за те, що воно у своїх звітах для Білого дому, Конгресу, Ради національної безпеки вводило ці органи в оману про дієвість цих способів. Від перевіряючих ховалася і ступінь впливу на ув'язнених. Доповідь Сенату оцінив їхню кількість за весь час дії програм ЦРУ (з кінця 2001 по початок 2009 рр.) "посиленим заходам допиту" в 119 осіб. При цьому 26 осіб були затримані за помилку.

Від уваги сенаторів не зникли і інші неприємні подробиці. Наприклад, з'ясувалося, що самі методи психологічного і фізичного впливу на ув'язнених, були розроблені психологами, раніше співпрацювали зі Школою виживання в надзвичайних умовах ВПС США. У них не було ніякого досвіду ведення допиту чи знань про Аль-Каїду. У 2005 р. ці два психолога створили приватну компанію, якій ЦРУ і передала на аутсорсинг ведення силових допитів. Вже в 2006 р. ЦРУ уклало з цієї компанії контрактів на загальну суму 180 млн дол., а до 2009 р. вона заробила 81 млн дол.

Загальний збиток від програм "посилених заходів допитів" сенатори оцінили мінімум у 300 млн дол. без урахування витрат на персонал. ЦРУ виділяла мільйони доларів готівкових коштів іноземним урядам, щоб організовувати на їх території "центри утримання" (де-факто - таємні в'язниці ЦРУ).

Крім того, вони прийшли до висновку, що з-за цієї програми постраждала репутація США в світі, в тому числі як захисника прав людини. Шкоди іміджу названо в документі "невимірною".

Нагадаємо, раніше Президент США Барак Обама визнав застосування ЦРУ тортур щодо деяких ув'язнених.