ua en ru

У Росії можуть ввести штрафи до 1 млн руб. за екстремізм в ЗМІ

У Росії можуть  ввести  штрафи до  1 млн руб. за екстремізм в ЗМІ

У Росії можуть бути введені штрафи від 100 тис. до 1 млн рублів за виробництво і випуск ЗМІ із закликами до тероризму і екстремізму або виправдання таких дій. Законопроект із такими поправками в статтю про покарання за зловживання свободою масової інформації Кодексу РФ про адміністративні правопорушення у п'ятницю, 19 грудня, внесений до Держдуми урядом, передає РБК.

Найбільші штрафи будуть загрожувати за публікації з закликами до тероризму та екстремізму, а також за пропаганду культу насильства і жорстокості. Штрафи за поширення матеріалів зі списку заборонених зростуть у десять разів - до 1 млн руб.

За виробництво і випуск ЗМІ, що пропагують культ насильства і жорстокості, запропоновано штрафувати на 20 тис. - 200 тис. рублів. Обидва нові положення передбачають конфіскацію предмета адміністративного правопорушення (тиражів ЗМІ).

Ініціатива передбачає також посилення адміністративної відповідальності за масове поширення матеріалів з федерального списку заборонених. Штрафи зараз коливаються в межах від 50 до 100 тис. рублів.

У пояснювальній записці до законопроекту необхідність посилення законодавства не пояснюється. Лише сказано, що документ підготовлений в цілях посилення протидії "зловживання свободою масової інформації".

Формулювання "культ насильства і жорстокості", яка вживається в законі про ЗМІ, в законопроекті не роз'яснена - трактування буде формуватися судовою практикою, говорить директор центру "СОВА" Олександр Верховський. Крім того, в законопроекті не роз'яснено ще кілька важливих моментів, вказав Верховський: зокрема, неясно, чи будуть штрафи накладатимуться на редакції ЗМІ або його видавця, у разі якщо це два різних юрособи. Неясно і співвідношення описаного законопроектом адміністративного складу та аналогічної кримінальної: з проекту неможливо зрозуміти, чи кримінальну справу передувати адміністративному; якщо немає - подібні справи можна буде легко використовувати для створення проблем у невеликих видань, для яких мільйонні штрафи виявляться непосильними, вважає експерт. Величезні штрафи за розповсюдження екстремістських матеріалів, властиві більшою мірою Кримінальним кодексом, ніж Адміністративному, можуть стати непоганим способом поповнити бюджет, адже в "экстремистском" реєстрі вже більше 2,5 тис. найменувань, і навіть співробітники Мін'юсту не здатні утримати в пам'яті їх всі, резюмує Верховський.

Нагадаємо, Росія створить новий інтернет-проект для пропаганди за кордоном.