ua en ru

У Росії до жовтня мають намір сформувати "антимайданні дружини"

У російських регіонах почалося формування антимайданних дружин, які разом із правоохоронними органами запобігатимуть антидержавним, провокаційним діям з боку несистемної опозиції, спрямованим на повалення конституційного ладу.

У російських регіонах почалося формування антимайданних дружин, які разом із правоохоронними органами запобігатимуть антидержавним, провокаційним діям з боку несистемної опозиції, спрямованим на повалення конституційного ладу. Як пишуть "Известия", листи із проханням надати сприяння у їх роботі вже направлені деяким губернаторам, а експерти оцінюють ініціативу по-різному.

"Ми готові надавати списки народних дружин і координаторів дружин для перевірки їх у правоохоронних структурах у рамках № 44-ФЗ "Про участь громадян в охороні громадського порядку" в найкоротші терміни. Дружина повинна складатися з 10 осіб з "десятником", він повинен бути безпосередньо задіяний на координацію зі штатним співробітником правоохоронної системи РФ. Число десятків і ступінь залучення їх у конкретних місцях визначатиметься правоохоронними структурами", - йдеться в листах глави Антимайданної ради та президента фонду підтримки ветеранів "Відрада" на ім'я т.в.о. губернаторів Криму Сергія Аксьонова та Севастополя Сергія Меняйла.

Також у листах уточнюється, що до складу дружин увійдуть ветерани правоохоронних органів, а право на таку діяльність їм надається федеральним законом "Про ветеранів".

Як пояснили автори листа, дружини почнуть свою роботу вже з вересня.

"Листи були відправлені всім главам регіонів, території яких межують з Україною, а також главам регіонів центральної Росії. Насамперед дружини почнуть свою роботу в цих суб'єктах, а в перспективі - по всій країні. Їх головним завданням стане захист конституційного ладу РФ, в тому числі запобігання різних провокацій і терактів", - пояснив глава Антимайданної ради Євген Шабаєв.

За словами члена ради, генерального директора Інституту ЄврАзЕС Володимира Лепехіна, такі дружини потрібні, тому що можуть виконувати не властиві правоохоронним органам функції: "У цих дружин буде кілька завдань: моніторинг політичного простору і вироблення технологій і реакції - наприклад, проведення альтернативних акцій. Мова про підміну правоохоронних органів влади не йде, просто система державного реагування повинна стати більш ефективною за участю в тому числі населення".

Експерти оцінюють появу дружин неоднозначно, застерігаючи організаторів від перегинів.

"Мало вірю, що майдан у Росії можливий найближчим часом, оскільки зараз у Президента найвищий рейтинг, а держава виконує всі поставлені перед нею соціальні функції, оперативно приймаючи відповідні заходи на оголошені санкції", - вважає сенатор Ігор Морозов. За його словами, завдяки українській кризі у росіян з'явилася національна ідея, заради якої суспільство готове терпіти навіть санкційний дискомфорт.

"Антимайданні дружини - це явний перебір. Такі дії, навпаки, можуть спровокувати суспільне невдоволення. Більшість населення і так відноситься до майдану негативно, але можна перегнути палицю. Повторення українського сценарію в Росії неможливо", - згоден з Морозовим глава політичної експертної групи Костянтин Калачов.