ua en ru

У Мюнхені податкова служба знайшла колекцію викрадених нацистами картин вартістю 1 млрд євро

Німецька податкова служба виявила в Мюнхені колекцію з 1,5 тис. картин, викрадених нацистами в 1930-1940 рр., вартістю понад 1 млрд євро. У колекції присутні шедеври Пабло Пікассо, Марка Шагала та Анрі Матісса.

Німецька податкова служба виявила в Мюнхені колекцію з 1,5 тис. картин, викрадених нацистами в 1930-1940 рр., вартістю понад 1 млрд євро, передає ВВС. У колекції присутні шедеври Пабло Пікассо, Марка Шагала та Анрі Матісса.

Знахідка була зроблена ще в 2011 р., проте інформація про нього з'явилася лише зараз. Податківці зацікавилися справою колекціонера Корнеліуса Гурлітта, сина відомого торговця творами мистецтва, якого запідозрили в ухиленні від сплати податків. В результаті обшуку його будинку в Мюнхені і було виявлено збори з 1,5 тис. картин.

Гурлітт нелегально збував одну або дві картини всякий раз, коли йому терміново потрібні були гроші. Щонайменше 200 полотен перебували в міжнародному розшуку понад 60 років.

Полотна були конфісковані нацистами в 1930 і 1940 рр.: частина шедеврів влади визнали "дегенеративним мистецтвом", інші просто були конфісковані у власників-євреїв. Тепер податківці намагаються з'ясувати, яким чином збори потрапило до рук колекціонера.

За даними Меморіального музею Голокосту в США напередодні та під час Другої світової війни нацисти викрали близько 16 тис. творів мистецтва.