ua en ru

В Мінспорту обіцяють реформувати спортивну галузь не менш ніж за півроку

В Києві завершив роботу конгрес за реформу в галузі фізичної культури і спорту, на якому були представлені напрацювання робочої групи з реформування спортивної галузі. Глава Міністерства молоді та спорту (Мінспорту) Дмитро Булатов заявив, що на реформування галузі буде потрібно не менше півроку, йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

"Презентація Концепції реформи та проекту закону - це перші кроки, які ми зробили на шляху реформування галузі спорту і фізичної культури. Попереду - мінімум півроку роботи, після всебічного обговорення документів, врахування пропозицій, аналізу. Ми працюємо прозоро і відкрито, тому ще раз запрошую спортивну громадськість щодо подальшої співпраці", - зазначив Булатов.

Згідно з повідомленням, у роботі конгресу взяли участь майже 200 представників спортивної сфери - президенти федерацій, тренери, спортсмени, громадські діячі.

Реформу протягом декількох місяців готувала робоча група, до складу якої увійшли представники Мінспорту, Національного Олімпійського комітету, спортивних федерацій. Керівником робочої групи є Дмитро Качуровський, президент Федерації плавання України.

"Проаналізувавши пропозиції всіх керівників спортивних федерацій та організацій, робоча група зробила висновок, що реформування підлягають три системи організації: масовий спорт, спорт вищих досягнень, взаємодія між державою, територіальними громадами та суб'єктами спортивної сфери. В результаті їх реформування заняття спортом стануть доступнішими для українців. Те, що ми пропонуємо у масовому спорті, кардинально відрізняється від того, що існує, і дасть імпульс, щоб кожна дитина займався спортом. Сьогодні займаються лише приблизно 400 тис. (10%) дітей у віці від 6 до 17 років. У школу приходить 70% здорових дітей, а серед випускників їх лише 20%. В результаті реформи всі школярі (приблизно 4 млн) будуть мати можливість займатися спортом", - сказав Качуровський.

Мінспорту також повідомили, що в роботі конгресу також взяли участь президент Національного Олімпійського комітету України Сергій Бубка, заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, посол Європейського союзу Ян Томбінські, посол США Джеффрі Пайетт, віце-президент Європейської легкоатлетичної асоціації Карл Пильний.

"В Європі немає єдиної системи розвитку спортивної сфери, кожна країна обирає свій шлях. І впевнений, що кожна європейська країна поділиться з вами своїм досвідом. Крім цього, досягнення України в майбутньому можуть надихнути інші країни на зміни", - зазначив Томбінські.

"Україна робить важливий крок у своєму плані реформ, зокрема, реформу спорту. Моя країна підтримує такі починання, і найближчим часом ми готові направити в Україну спортивних фахівців - тренерів, менеджерів, спортсменів - для подальших консультацій", - повідомив Пайетт у своєму виступі перед учасниками конгресу.

Крім того, російський громадський діяч Михайло Ходорковський передав відеозвернення до учасників конгресу, у якому побажав сили волі і натхнення в роботі над реформами.

По закінченні конгреса учасники одноголосно прийняли резолюцію, в якій йдеться про подальші кроки з реалізації комплексної реформи.