ua en ru

У Києві "Український вибір" провів конференцію щодо боротьбиі з корупцією в Україні

У Києві сьогодні, 9 грудня 2013 р., за ініціативи Громадського руху "Український вибір" відбулася науково-практична конференція "Проблеми організації та протидії боротьби з корупцією в Україні", приурочена до дев'ятої річниці Міжнародного дня боротьби з корупцією. Про це повідомляється на сайті руху.

У конференції взяли участь керівники та активісти громадських організацій і рухів, юристи, науковці, представники регіональних ЗМІ.

Повідомляється, що основним завданням конференції було розглянути всі аспекти чинного законодавства України, спрямовані на боротьбу з корупцією і виробити кваліфікована експертна думка щодо заходів з протистояння корупції.

На конференції з доповіддю "Сучасний стан боротьби з корупцією в Україні" виступив генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, герой України, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін університету економіки та права "КРОК" Анатолій Француз. Він зазначив, що "Український вибір", піднімаючи тему корупції, допомагає суспільству вирішити по-справжньому серйозну проблему.

"Показники України у світових рейтингах корумпованості протягом багатьох років викликають стурбованість. Як заявив президент України, такий стан справ загрожує державним засадам нашої держави. На думку багатьох міжнародних і вітчизняних експертів, корупція в Україні є найважливішою проблемою - в умовах тоталітарної корумпованості неможливо вирішувати економічні та політичні проблеми. Корупція негативно впливає на функціонування державної, законодавчої та виконавчої влади", - зазначив Француз.

Виступила на конференції студентка "КРОК" Людмила Булика зазначила, що нас чекає багато роботи, щоб побороти корупцію: "Перед Україною стоїть довгий шлях у боротьбі з цим негативним явищем, але якщо ми візьмемося за справу разом, то обов'язково подолаємо його".

При цьому заступник голови руху "Український вибір", директор Незалежного українського центру правових ініціатив і експертиз "Правова держава", заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Василь Німченко зазначив, що в Україні присутній цілий законодавчий масив по боротьбі з корупцією. Одночасно у нас в країні діють і норми міжнародних інститутів.

"Але, як ми бачимо, всі ці законодавчі норми працюють неефективно. Чиновник і депутатський корпус ніколи не підпишуться під антикорупційним законом, який обмежить їх особисте благополуччя або зобов'яже підпорядкувати їх особисті інтереси. Чиновники і вище керівництво, говорячи про боротьбу з корупцією з високих трибун, мало що роблять для викорінення цього явища. Державні чиновники зараз фактично ведуть війну з громадянським суспільством і не хочуть чути голоси громадських організацій, а народний контроль взагалі відсутній", - заявив Німченко. - Фахівцями руху "Український вибір" розроблена концепція боротьби з корупцією, в якій пропонується ввести конституційну, політичну і громадянську відповідальність посадових осіб за корупційні дії. Цей документ опублікований на сайті Руху, де його може побачити кожен охочий. Ми пропонуємо запровадження громадського контролю за діями державних структур і діяльністю чиновників. Ми будемо і далі вести роботу, спрямовану на інформування населення з метою викорінення явищ, які заважають побудові здорового громадянського суспільства. Саме тому Громадський рух "Український вибір" обрала одним із магістральних напрямків інформування населення про боротьбу з корупцією".