ua en ru

У Києві не вистачає амбулаторій сімейної медицини, - КМДА

У Києві не вистачає амбулаторій сімейної медицини, попри те, що відкрили усі заплановані амбулаторії. Про це сьогодні повідомив директор департаменту охорони здоров'я Віталій Мохорєв на розширеному засіданні колегії Київської міської державної адміністрації (КМДА).

"Кількість населення, що отримує послуги в умовах амбулаторій загальної медицини і сімейного лікаря, на сьогоднішній день складає трохи більше ніж 900 тис... В районах Києва залишились території, де об'єктивно необхідно продовжити роботу з відкриття відокремлених амбулаторії, тому звертаюсь до голів РДА з проханням пошуку приміщень. Це в першу чергу стосується Святошинського району, де згідно розпорядження необхідно було відкрити 10 амбулаторій, і Святошинський район відкрив всі ці 10, але на сьогоднішній день є додаткова потреба у відкритті амбулаторій і такі пропозиції попередньо надіслані, але на сьогоднішній день в плані соціально-економічного розвитку цих амбулаторій ще немає", - зазначив Мохорєв.

В свою чергу, голова КМДА Олександр Попов, повідомив, що у 2013 р. навмисне зупинили процес відкриття амбулаторій, так як в Києві бракує сімейних лікарів.

"Ми навмисно в 2013 р. зменшили темп реалізації цього проекту. У нас не вистачає підготовлених лікарів, які б прийшли і почали надавати нормальні якісні послуги. В наступному році в нас уже буде перший випуск лікарів, яких готує академія ім. Богомольця, яка дасть нам той кадровий потенціал, який нам потрібен буде для розширення мережі", - розповів Попов.

Він звернувся до глав РДА з проханням уже шукати місця під нові амбулаторії.

"Тому акцентую увагу глав РДА, визначайте вже сьогодні місця, де можна відкрити нові амбулаторії. Критерій - це віддаленість дільничних лікарняних, поліклінічних й інших закладів. Це може бути приватна забудова, околиці міста. І готуйте проекти, бо в 2014 р. ми безумовно зробимо ще один серйозний крок до поширення первинної медико-санітарної допомоги", - розповів Попов.

Зазначимо, загалом сьогодні у Києві працює 125 амбулаторії.

Читайте також: В Україні буде збільшено держзамовлення на сімейних лікарів вже цього року, - Акімова