ua en ru

У Каталонії пройшли багатотисячні демонстрації проти скасування референдуму про незалежність

На території Каталонії пройшли заворушення у зв'язку з скасуванням Конституційним судом Іспанії референдуму про незалежність країни та визнанням його таким, що суперечить іспанським законам.

На території Каталонії пройшли заворушення у зв'язку з скасуванням Конституційним судом Іспанії референдуму про незалежність країни та визнанням його таким, що суперечить іспанським законам. Про це повідомляє Catalan News Agency.

За даними агентства, мирні демонстрації пройшли у всіх 947 муніципальних округах області, незважаючи на погану погоду. У масових акціях протесту взяли участь близько 5 тис. осіб.

Громадяни вийшли на площі перед будівлями міських і муніципальних рад з плакатами, що вимагають проведення референдуму 9 листопада. Про зіткненнях з поліцією, жертви і постраждалих не повідомляється.

Нагадаємо, Конституційний суд Іспанії 29 вересня на екстреному засіданні призупинив рішення про проведення референдуму. Центральний уряд Іспанії раніше попросив суд оголосити голосування незаконним на тій підставі, що воно порушує Конституцію країни.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що ні одна група іспанців не може приймати рішення щодо суверенітету, яке вплинуло б на всю країну.

Каталонія в 2009 р. і 2010 р. проводила неофіційні референдуми про незалежність від Іспанії. Також робилися спроби домогтися проведення референдуму законним шляхом. У січні 2014 р. регіональний парламент проголосував за проведення референдуму про незалежність, проте пізніше Конституційний суд Іспанії визнав це рішення незаконним.

Каталонці незадоволені, що їх регіон забезпечує 19,5% від усіх надходжень до бюджету Іспанії, в той час як отримує назад на 5% менше.