ua en ru

У Багдаді суніти закрили мечеті в знак протесту проти нападів на віруючих

У Багдаді суніти закрили мечеті в знак протесту проти нападів на священнослужителів і віруючих на ґрунті поглиблення релігійного конфлікту всередині країни, передає Associated Press.

Рішення прийнято релігійними лідерами сунітів 21 листопада 2013 р. і набула чинності напередодні після того, як на грунті релігійних зіткнень загинули 10 осіб. Багато мечеті підкорилися цьому рішенню. Так, на мечеті в районі Багдада Азамія висить транспарант: "Мечеть закрита до подальшого повідомлення із-за нападу на імамів, проповідників і віруючих".

Подібний крок релігійних лідерів пояснюється тим, що в сформованих обставинах держава закриває очі на скарги, які протягом 11 місяців надходять від сунітів. "Проливати кров сунітів тепер не заборонено", - прокоментував ситуацію Шейх Мустафа аль-Баяти, член ради старійшин сунітів.

Суніти переважали в уряді Іраку протягом більшої частини сучасної історії. Однак після американського вторгнення в 2003 р. до влади в країні прийшов шиїтський уряд. Після цього, як вважають суніти, до них почали ставитися, як до громадян другого сорту.