ua en ru

Українці з лав ДНР/ЛНР можуть бути амністовані, якщо не атакували сили АТО, - Лисенко

Для українців, які в рядах бойовиків самопроголошених ДНР і ЛНР не нападали на позиції сил антитерористичної операції, може бути оголошена амністія найближчим часом. Про це заявив глава інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Думаю, повинні бути впроваджені заходи, які допоможуть цих людей прийняти на нашу сторону з відповідною перевіркою, дати їм можливість і гарантії того, що вони не будуть покарані, якщо не брали участі в нападах на наші збройні формування, якщо просто виконували патрульні функції, охороняли склади з боєприпасами. Якщо будуть активно співпрацювати з органами правопорядку і нашими спецслужбами, амністія для них буде. Це треба оголосити. Скоріше всього, це буде зроблено найближчим часом", - заявив Лисенко.

За даними РНБО, багато громадян України, які виявилися на стороні ДНР і ЛНР, намагаються покинути свої позиції, складаючи зброю, однак вони не можуть покинути підконтрольну бойовикам територію з-за відміток у паспорті.

"Вони намагаються вийти з цих позицій. Вони і виходять, але ситуація в тому, що в паспортах громадян України, які на руках у наших співгромадян, які вступили в ряди (бойовиків, - ред.) стоїть позначка, що вони бійці ЛНР. З цими відмітками їх не впускають і не випускають з території, навіть на територію РФ. Тому вони зараз у глухому куті", - розповів Лисенко.

Нагадаємо, бойовики за день 6 раз обстріляли позиції сил АТО.

Зазначимо, сили АТО заявили про готовність відвести важке озброєння у разі припинення вогню з боку бойовиків

За матеріалами "112 Україна".