ua en ru

Україна обігнала Росію в рейтингу "Свобода у світі"

Україна обігнала Росію в рейтингу "Свобода у світі" Джерело фото: ТСН

Неурядова організація Freedom House віднесла Україну до "частково вільних" країн, у той час як Росія визнана "невільною". Такий висновок міститься у новому дослідженні цієї організації "Свобода у світі", передає "Голос Америки".

Використовуючи 7-бальну шкалу, в якій "1" є найвищою оцінкою, а "7" - найгіршою, автори доповіді Freedom House оцінили рівень політичних і громадянських прав в Україні, а також загальний рівень свободи в цій країні в середньому в 3 бали.

На відміну від неї, Росія визнана "невільною" країною з середньою оцінкою в 6 балів. У число країн, які отримали 7 балів за всіма критеріями, потрапили Судан і Північна Корея. З іншого боку, США та західноєвропейські країни отримали почесні "одиниці".

У доповіді зазначається, що події в Україні зайняли домінуюче місце в ситуації в Євразії в 2014 році. Позитивні зрушення, що пов'язані зі зміщенням Президента України Віктора Януковича в результаті протестів Евромайдана у лютому, які призвели до обрання нового президента і парламенту, були нівельовані російським захопленням Криму і тривалими зіткненнями з проросійськими сепаратистами на сході України.

У доповіді наголошується, що за критерієм "політичні права" рейтинг України зріс з 4 до 3 балів, завдяки посиленню політичного плюралізму, парламентських виборів та підвищення прозорості уряду після відходу Януковича.

Укладачі доповіді "Свобода у світі" вперше давали окрему оцінку Криму. Територія отримала рейтинг 6,5 балів і статус "невільної", що відображає появу репресивної середовища, в якій жителі (особливо татари і противники насильницької анексії) були позбавлені політичних прав і громадянських свобод, йдеться в дослідженні.

Поряд з Білоруссю, Туркменістаном і Узбекистаном Крим віднесено до числа найбільш репресивних країн і територій у 2014 році.

Російський уряд поєднує неприйняття міжнародного тиску, викликаного подіями в Україні, з посиленням контролю над дисидентами, посиленням регулювання ЗМІ та неурядових організацій, зазначає Freedom House.

Показник Росії за критерієм "цивільні свободи" знизився з 5 до 6 у зв'язку з посиленням контролю над ЗМІ, значним зростанням пропаганди на державних телеканалах і новими обмеженнями на виїзд за кордон для деяких категорій громадян, зазначається в доповіді.

Нагадаємо, Україна опустилася на 162 місце в рейтингу економічних свобод.