ua en ru

Учасники мітингу під МОЗ вимагали створення Громадського люстрационного комітету з охорони здоров'я

Під Міністерством охорони здоров'я України в четвер, 23 жовтня, пройшла акція низки громадських та пацієнтських організацій ("Зупинимо гепатит", "Медичний контроль", "Всеукраїнський Союз захисту прав та інтересів пацієнтів"), які вимагали проведення люстрації в медичній сфері.

Учасники мітингу заявили, що однієї тільки юридичної люстрації недостатньо і вимагали створити Громадський люстрационный комітет з охорони здоров'я. "У нього зможуть увійти всі представники громадських організацій та медичної галузі, які хочуть забезпечити повноту люстрації в медицині. Такий комітет буде відслідковувати не тільки факти недотримання юридичної люстрації, але і займатися громадською - а саме припиняти корупційні зв'язки між медичним бізнесом, народними депутатами і чиновниками під прямим тиском суспільства", - зазначили учасники акції.

За словами Ігоря Щедріна, представника організації "Медконтроль", медичну корупцію створюють не тільки чиновники МОЗ, але й члени Академії медичних наук України на чолі з Андрієм Сердюком, депутати комітету Верховної Ради з охорони здоров'я, представники недобросовісного медичного бізнесу.

Активісти закликали звернути увагу на те, що свій вплив у медичній сфері можуть зберегти і розширити представники фармацевтичного бізнесу, причетні до лобістських схем. Серед бізнесменів, які повинні бути відсторонені від впливу на українську медицину вони назвали Гліба Загорія, займає прохідне 52 місце в Блоці Петра Порошенка, Олександра Богатирьова, Бориса Литовського, братів Фісталів, Володимира Дудку.

Повідомляється, що в.о. міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець прийняв представників мітингувальників і обіцяв їм повне сприяння Моз. Очікується, що найближчим часом представники громадських організацій розроблять положення про народному люстрационном комітеті при Міністерстві охорони здоров'я. Інформаційним майданчиком був обраний сайт "Медичного контролю".