ua en ru

Суди займають третю позицію за рівнем довіри серед держустанов, - дослідження

Рівень довіри до судів у жителів України, що коли-небудь користувалися послугами судів, становить майже 40%. Про це свідчать дані дослідження "Оцінка роботи судової системи України", проведеного соціологічною компанією Research&Brending Group (керівник Євген Копатько).

Згідно з результатами дослідження, за цим показником суди займають третє місце серед державних установ, поступаючись лише Президенту України та Кабінету міністрів України.

Соціологи відзначають, що рівень довіри українців до судів, в яких вони самі брали особисту участь, виявився ще вищим. Так, довіру до загальних судів висловили 45,2% українців, до адміністративних судів - 56,7% українців, а господарським судам довіряє - 61,3%.

Дослідження показало, що оцінка українцями в цілому законності і справедливості судових рішень виявилася значно вищою, ніж рівень довіри до судової системи взагалі (14%). Так, серед жителів України в цілому 45,8% вважають рішення винесене судом законним, а 42% - справедливим.

Серед жителів України, що коли-небудь користувалися послугами судів, законними і справедливими рішення, що виносяться, вважають 49% громадян в судах загальної юрисдикції, 62,5% - в адміністративних судах і майже 66% - в господарських судах.

За результатами дослідження, найбільшою довірою громадян користуються господарські суди (61,3%). Також господарські суди мають краще співвідношення довіри/недовіри (+26%). Адміністративним судам довіряє 57% громадян. Адміністративні суди також мають позитивне співвідношення довіри/недовіри (+17%). Досить високий рівень довіри громадян, які брали участь в судах, мають загальні суди (45%), але при цьому співвідношення довіри/недовіри загальним судам негативне (-5%).

"Загальні суди отримали найнижчу оцінку не тільки за критерієм довіри, але і за конкретними показниками своєї роботи. Зокрема, це доступність послуг суду, реалізація процесуальних прав позивачів, гласність судового процесу, порядок ведення судових засідань, строки розгляду справ, обґрунтованість та повнота прийнятих судових рішень", - йдеться в дослідженні. При цьому, вище всього за вказаними критеріями мешканці України, які брали участь в судах, оцінили роботу господарських судів.