ua en ru

Рада Європи кваліфікувала ряд дій правоохоронців щодо "евромайдановцев" як катування

Рада Європи кваліфікувала ряд дій правоохоронців щодо "евромайдановцев" як катування Джерело фото:Reuters

Комітет Ради Європи з попередження тортур і нелюдського поводження оприлюднив звіт щодо випадків жорстокості та залякування щодо заарештованих активістів Євромайдану, в якому, зокрема, йдеться, що поведінку бійців спецпідрозділу "Беркут" і внутрішніх військ щодо протестувальників в окремих випадках може бути кваліфіковано як "катування". Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на звіт комітету.

Як зазначають експерти комітету у звіті, тоді мали місце "серйозні випадки невиправдано жорстокого поводження з протестуючими" бійців спецназу "Беркут" і внутрішніх військ. Деякі з цих випадків, як наголошується в доповіді, "можуть вважатися тортурами". Подібна жорстокість, як наголошується, мала місце під час затримань, первинних допитів і доставки в установи МВС. Доповідачі Ради Європи розкритикували українську владу за ненадання важко пораненим затриманим необхідної медичної допомоги, назвавши це "нелюдським і таким, що принижує гідність поводження".

Вони також відзначили недостатність дій української прокуратури з розслідування цих випадків. "Незважаючи на те, що багато важливих кроків було зроблено, є і істотні недоліки, такі як відсутність у багатьох випадках судово-медичної експертизи і затримки затвердження суддями необхідних слідчих дій",- йдеться в документі. Багато розслідувань, як зазначається, "зайшли в глухий кут".

Доповідачі вказують на відсутність індивідуальних ідентифікаційних номерів на уніформах представників органів правопорядку як на "один із ключових факторів, що перешкоджають подальшому розслідуванню порушень" у ході подій на Майдані.

Нагадаємо, 25 лютого в. о. глави МВС України Арсен Аваков ліквідував спецпідрозділ "Беркут".