ua en ru

В ООН розглядають варіанти гуманітарної допомоги Донбасу

Рада безпеки ООН на екстреному засіданні 12 листопада висловила крайнє занепокоєння наростанням гуманітарної кризи на Донбасі. Про це йдеться в повідомленні гуманітарного штабу при фонді Ріната Ахметова.

В гуманітарному штабі нагадали, що ще в серпні 2014 р. представник управління ООН з координації гуманітарних питань Джон Гинг попереджав, що "Донецьк і Луганськ покинули 70% медичних працівників". В Радбезі ООН в свою чергу, підкреслили, що ситуація із забезпеченням населення медичною допомогою, ліками та харчами лише посилилася.

Представники низки країн звернули увагу на так звані гуманітарні конвої, регулярно відправляються на Донбас з Росії. "Зараз тільки два кілометри кордону знаходяться під наглядом ОБСЄ", - заявив постійний представник Сполученого Королівства в ООН Лаялл Грант. Разом з тим, зазначають дипломати, Донбас гостро потребує реальної гуманітарної допомоги.

"Існує нагальна потреба в розробці всеосяжної програми економічної реабілітації. Ще більшою мірою - з надання гуманітарної допомоги постраждалому населенню з урахуванням того, що вже встановлюються зимові умови погоди", - заявила Хайді Тальявіні, посол Швейцарії в ООН.

В гуманітарному штабі Ахметова нагадали, що гуманітарна ситуація в містах сходу України не поліпшується. Проблеми з соціальними виплатами і перебої з поставками призвели до того, що місцеві жителі не можуть придбати продукти. Зокрема, згідно з даними гуманітарної карти штабу Ахметова, найбільша потреба в продуктах харчування в жовтні була у містах Кіровське, Первомайськ, Авдіївка, Станиця Луганська, Стаханов.