ua en ru

Прохоров готовий продати медіахолдинг РБК за 250 млн дол., - ЗМІ

Група компаній " ОНЕКСІМ російського мільярдера Михайла Прохорова готова продати медіахолдинг РБК за понад 250 млн дол. з урахуванням боргу компанії приблизно на 227 млн дол.

Група компаній " ОНЕКСІМ російського мільярдера Михайла Прохорова готова продати медіахолдинг РБК за понад 250 млн дол. з урахуванням боргу компанії приблизно на 227 млн дол. Про це "Коммерсанту" розповіли керівники трьох великих російських медіахолдингів, а також два партнера пана Прохорова по різному бізнесу.

Консультації з продажу РБК почалися в лютому 2014 р. і тривають вже кілька місяців. Можливість покупки РБК обговорювалася, зокрема, з власником СМП-банку Аркадієм Ротенбергом, власником Новолипецького металургійного комбінату Володимир Лісін, холдингом "Газпром-медіа" і ще як мінімум трьома сторонами.

Однак ні одна з сторін, з якими велися переговори, в даний момент не зацікавлена в угоді.

Бажання Михайла Прохорова вийти з проекту пов'язують з закінченням активного етапу його політичної кар'єри: у грудні 2013 р. він поступився пост лідера партії "Громадянська платформа" своїй сестрі Ірині, яка вже в липні 2014 р. також оголосила про рішення покинути його. Інші джерела припускають, що причини в першу чергу економічні - для розвитку РБК потрібно додаткове фінансування, а Прохоров не готовий вкладати власні кошти, вважаючи за краще залучити стороннього інвестора, при цьому, можливо, зберігши якусь частку в проекті.

По суті, Прохоров хоче, принаймні, повернути те, що вже вклав в РБК, говорить один з його знайомих. ОНЕКСІМ почав переговори про покупку холдингу в 2009 році, коли той опинився у важкому становищі через кризу на фінансовому, рекламному ринках. Угода з засновниками РБК Германом Каплуном, Дмитром Бєліком і Олександром Моргульчиком була закрита в червні 2010 р. 51,1% головної компанії холдингу, за офіційною інформацією, при цьому оцінили в 80 млн дол. Станом на 30 червня 2014 р. ОНЕКСІМ контролював у сукупності 63,39% РБК через кіпрські Pragla Ltd і Renaissance Securities (Cyprus) Ltd. Засновники РБК остаточно вийшли з компанії в листопаді 2013 р. після конфлікту з новим менеджментом холдингу, включаючи очолював його з квітня 2012 по листопад 2013 р. Сергія Лаврухіна.

ОНЕКСІМ за останні роки поміняв практично весь топ-менеджемент РБК. Так, в листопаді 2012 р. президентом холдингу став засновник Sanoma Independent Media Дерк Сауер, а його заступником - екс-гендиректор цього ж видавничого дому Олена Мясникова. У січні 2014 р. гендиректором РБК став екс-голова об'єднаної компанії "Афіші" і Rambler Микола Молибога, а шеф-редактором - Єлизавета Осетинська, яка прийшла на цю посаду з російського Forbes. Холдинг при цьому також позбувся деяких активів: у вересні 2013 р. німецька Burda купила видавничий дім "Салон-Прес", в січні 2014 р. платіжний сервіс RBK Money викупили його менеджери, в лютому приватні інвестори придбали портал "Утро.ги". Інший напрямок медіабізнесу Михайла Прохорова - група "Живи" - було фактично розформовано ще до кінця 2012 року. Від групи залишилися лише однойменний телеканал і журнал "Сноб".

Після приходу нового менеджменту якість контенту РБК покращився, але витрати на нього поки несумірні з доходами, упевнений один з колишніх топ-менеджерів холдингу. РБК в 2014 р. не публікував консолідованої звітності за перший квартал, за півріччя. У 2013 р. виручка холдингу збільшилася на 10% до 5,591 млрд руб., а EBITDA впала відразу на 97% до 12 млн руб. Зниження виручки демонстрували, зокрема, сегменти ділової преси (на 12% до 369 млн руб.) та інтернет-сервісів (на 2% до 396 млн руб.). 20 серпня 2014 р. на Московській біржі капіталізація РБК оцінювалася в 1,536 млрд руб. (42,5 млн дол.). Тільки за останній рік вартість холдингу знизилася майже в два рази - на 48,3% в порівнянні з 23 серпня 2013 р.

Без обліку кредитної навантаження контроль над РБК в розмові з одним з претендентів оцінювався приблизно в 50 млн дол. За даними звітності ВАТ РБК за другий квартал, довгострокове боргове навантаження компанії становить 8,376 млрд руб. (близько 249 млн дол. за курсом на кінець кварталу). Зокрема, 7,638 млрд руб. (227,1 млн. дол.) припадає на кредити нідерландської E.M.I.S. Finance B.V. - на цю структуру ОНЕКСІМ перевів зобов'язання РБК перед кредиторами при купівлі холдингу. Значна частина боргу припадає на структури самого Онексіма. Ще 737,203 млн руб. (21,9 млн дол.) припадають на шість облігаційних позик з термінами погашення з 2015 по 2020 р. В сукупності ОНЕКСІМ хоче отримати від покупця понад 250 млн дол., частина з яких, таким чином, піде на обслуговування зобов'язань E.M.I.S. Finance перед третіми сторонами. Наприклад, "Газпром-медіа" готовий був заплатити лише близько 150 млн дол., притому що кредитна навантаження залишилася б на Онексім. Інший співрозмовник мотивував свою відмову політичними ризиками.

Холдинг РБК включає кілька інтернет-ресурсів, ділову газету, журнал, телеканал і напрям інтернет-хостингу.
Число співробітників становить близько 1500 осіб.