ua en ru

Споживчі настрої українців у серпні продовжили знижуватись

В серпні 2014 р. індекс споживчих настроїв українців (ІСН) склав 54,7, що на 10,4 пункт менше ніж у липні.

В серпні 2014 р. індекс споживчих настроїв українців (ІСН) склав 54,7, що на 10,4 пункт менше ніж у липні. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

"Індекс споживчих настроїв в серпні ще наблизився до рекордно низького рівня перших місяців 2009 р., проте далі залишається суттєво вищим. Останніми місяцями споживчий оптимізм знаходиться під рівним впливом ситуації на сході країни та стабільності на валютному ринку. Далі ці два чинники зберігатимуть свій вплив на споживчі настрої, і до них додадуться очікування щодо стабільності енерго- та теплопостачання взимку", - коментують аналітики GfK Ukraine.

Зокрема, оцінка поточного становища втратила 6,4 пункту та дорівнює 51,6. Складові цього індексу змінились наступним чином: індекс поточного особистого матеріального становища становить 49,4, що на 4,5 пункту гірше липневого результату; індекс доцільності робити великі покупки погіршився на 8,3 пункту до значення 53,8.

Очікування щодо розвитку економіки країни дорівнюють 56,7, що на 13,1 пункту гірше ніж у липні. Складові цього індексу змінилися наступним чином: індекс очікуваних змін особистого матеріального становища становить 53,4, що на 10,1 пункту гірше ніж у липні; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року погіршився аж на 18,2 пункту та дорівнює 43,9; очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років дорівнюють 72,8, що на 11,1 пункту гірше липневого показника.

Водночас, йдеться у звіті, у серпні дещо послабилися побоювання українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття дорівнює 146,7, що на 1,1 пункту менше ніж у липні. Триває погіршення інфляційних очікувань: відповідний індекс в серпні зріс на 2,8 пункту до 188,7. Одночасно суттєво посилився песимізм українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань зріс на 22,1 пункту до значення 147,8.

У серпні було зафіксовано такі ключові тенденції:

1. В серпні індекс споживчих настроїв зазнав падіння на 10 пунктів на фоні загострення військових дій на Донбасі, руйнації промислової інфраструктури регіону та девальвації гривні.

2. Найбільше - на 18 пунктів - знизився індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року, проте й індекс економічних очікувань на 5 років впав на 11 пунктів. Статистично значуще впали всі підіндекси індексу споживчих настроїв.

3. Одночасно на 22 пункти зріс індекс девальваційних очікувань, а індекси очікуваної динаміки безробіття і інфляційних очікувань змінилися меншою мірою: перший трохи знизився, а другий зріс на 3 пункти.

4. Найменшою мірою споживчі настрої погіршилися в громадян з низькими доходами і старшого віку, тоді як в молодших та більш заможних громадян, а також у великих містах негативна динаміка була виражена більш суттєво. Такі структурні тенденції зазвичай характерні для зростання споживчого песимізму в періоди девальвації гривні.

5. Найсильніше індекс споживчих настроїв зменшився на заході, півдні і в центрі України.