ua en ru

Омбудсмен прогнозує спроби виїхати із зони АТО в обхід системи перепусток

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Валерія Лутковська вважає, що жителі будуть намагатися виїхати із зони проведення антитерористичної операції в обхід системи перепусток. Про це вона заявила на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"У мене є побоювання і швидше за все ці побоювання найближчим часом будуть підтверджені, що люди, які просто бояться за своє життя, будуть використовувати інші шляхи. Без перепустки будуть пробувати перетнути зону проведення АТО. А це означає, що вони піду просто на полях, які в багатьох випадках просто заміновані", - заявила Лутковська.

За її словами, люди будуть намагатися виїхати з окупованих територій в обхід системи перепусток із-за недосконалого порядку отримання таких перепусток. Зокрема, Лутковська зазначила, що сьогодні, щоб отримати такий пропуск, необхідно пройти через всі блокпости бойовиків в пункт видачі перепусток. Потім, після подачі документів, повернутися на місце проживання і чекати отримання пропуску протягом 10 днів. Таким чином, на думку Лутковської, громадяни наражають себе на ризик, оскільки бойовики не схвалюють покидання окупованій території.

Омбудсмен також зазначила, що в порядку отримання пропуску для перетину розділової лінії є й інші вади. Приміром, не описаний порядок отримання такого пропуску громадянами до 18 років.

Лутковська наголосила, що вже звернулася до керівництва АТО з пропозиціями удосконалення порядку отримання такого пропуску.

Нагадаємо, з 21 січня у зоні АТО почала діяти система перепусток. Голова Донецької обласної державної адміністрації Олександр Кіхтенко просив відстрочити введення спецперепусток для в'їзду або виїзду з зони АТО, оскільки система перепусток недостатньо добре продумана.