ua en ru

На реконструкцію місць позбавлення волі необхідно 10,5 млрд грн, - ДПтСУ

На реконструкцію місць позбавлення волі необхідно 10,5 млрд грн. Про це вчора заявив голова Державної пенітенціарної служби (ДПтС) Олександр Лісіцков, передає "Комерсант-Україна".

"Більшість з них побудовані більше 100-150 років тому, а ряд корпусів Львівського СІЗО взагалі 400 років тому. Їх стан критичний. До того ж у виправних установах більшість будівель побудовані за типом казарм, що заважає їх переобладнанню за блоковим принципом".

За словами Лісіцкова, вартість реконструкції виправних установ оцінюється в 10,5 млрд грн.

"А бюджет ДПтСУ на 2013 р. складає 2,8 млрд грн., в той час як офіційна потреба становить не менше 7 млрд грн", - розповів перший заступник голови ДПтСУ Сергій Сидоренко. За його словами, держпрограма реформування пенітенціарної служби на 2013-2017 рр. вимагає фінансування в обсязі 6 млрд грн, з яких 3 млрд грн повинні бути виділені з держбюджету, а ще 3 млрд - з місцевих бюджетів.

Однак, незважаючи на брак фінансування, за словами Олександра Лісіцкова, в 2012 р. вдалося відремонтувати близько 600 кімнат для побачень, 65 їдалень, 15 магазинів, 10 банно-пральних комплексів.

"Зараз ми прагнемо, щоб норма житлової площі на одного засудженого була не менше чотирьох квадратних метрів замість трьох, як раніше", - розповів Лісіцков.

За його словами, введення нового Кримінального процесуального кодексу дозволило скоротити чисельність осіб, які утримуються в СІЗО, майже на 12 тис. чол. Певні успіхи досягнуті й в боротьбі зі смертністю у виправних установах.

"Якщо в 2011 р. померло 1169 осіб, то в минулому - 1021", - уточнив пан Лісіцков.

Разом з тим голова ради правозахисної організації "Донецький меморіал" Олександр Букалов рекомендує керівництву ДПтСУ "звернути увагу на внутрішній порядок в СІЗО і колоніях": "У 2012 р. різко збільшилася кількість самогубств - 65, хоча раніше їх число було в межах 40-44 чол. на рік. Крім того, іноді людей просто вбивають, але такі випадки оформляються як самогубства".

Букалов також зазначив, що пенітенціарній службі необхідно грамотніше використовувати існуючий бюджет: "Висновки Рахункової палати показали, що навіть те, що виділяється державою, не завжди витрачається ефективно".

Читайте також: В Україні практично ліквідовано переповнення слідчих ізоляторів, - Пшонка