ua en ru

На більшій частині території України до 31 березня зберігатиметься тепла суха погода, - Кульбіда

Тепла суха погода утримуватиметься на більшій частині території України практично до кінця місяця, зміна температурного режиму очікується 31 березня.

Тепла суха погода утримуватиметься на більшій частині території України практично до кінця місяця, зміна температурного режиму очікується 31 березня. Про це у понеділок, 24 березня, під час брифінгу повідомив директор Гідрометцентру України Микола Кульбіда (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Протягом минулого тижня в Україні максимальні показники стовпчиків термометрів сягали +16...+21 градусів, а на Прикарпатті вони піднімалися до +23 градусів. Такий температурний режим зберігатиметься практично на всій території країни до кінця поточного тижня", - сказав Кульбіда.

За його словами, зміна погодних умов в Україні очікується тільки з понеділка, 31 березня.

"Тобто між 31 березня і 1 квітня варто очікувати зниження температурного режиму, невеликі опади в західних, північних і центральних областях. Температура знизиться до +7...+12 градусів удень. А в північних регіонах у нічні години будуть спостерігатися заморозки до -1...-2 градусів. Будь-яких природних явищ, здатних спровокувати виникнення надзвичайних ситуацій, ми не очікуємо", - повідомив Кульбіда.

Як зауважив директор Гідрометцентру, через відсутність опадів гідрологічна обстановка на українських водоймах наразі перебуває у стані відносного спокою. Підвищення рівнів води спостерігається лише на правих притоках Прип'яті - у межах Волинської, Рівненської, Житомирської областей, де вода перебуває на заплавах і щодоби її шар збільшується на 1-2 см. Проте це не становить загрози для життєдіяльності громадян.

Водночас Кульбіда наголосив, що через дефіцит опадів, який спостерігається, запаси вологи у ґрунті менші від середніх багаторічних значень, особливо це стосується Херсонської, Миколаївської та частково Запорізької областей.

За прогнозом синоптиків, найближчим часом (24-26 березня) невеликі та подекуди помірні опади очікуються у західних регіонах.

Зазначимо, що посівам озимих культур на даний момент ніщо не загрожує. "Жодних тривог щодо озимих культур немає. Посіви відновили вегетацію і активно її продовжують. Все залежатиме від подальшого розвитку погодних умов", - підсумував Кульбіда.