ua en ru

Міносвіти: В Україні доступ до Інтернету мають більше 70% шкіл

Влада обіцяє до 2015 р. забезпечити всі школи України доступом до широкосмугового інтернету , а учням видати планшетні комп'ютери. Вчителі та представники профспілок сумніваються в реалістичності цих планів через недофінансування системи освіти , пише "Комерсант-Україна".

Сьогодні за парти сіли понад 4 млн учнів, у тому числі 450 тис. першокласників. За даними Державної служби статистики , в країні працюють 19,7 тис. шкіл. У Міносвіти повідомили , що фактично всі вони готові до нового навчального року. За словами міністра освіти та науки Дмитра Табачника, обладнані 2 тис. 918 спортзалів і практично повністю відремонтовані системи опалення. Міністр також закликав вчителів активніше організовувати веб-класи з дистанційним навчанням через Інтернет.

У міністерстві пообіцяли , що через два роки всі школи будуть оснащені комп'ютерами та доступом до мережі. Про це ж вчора , 1 вересня, заявив і Президент України Віктор Янукович під час відвідин інтерактивного мультимедійного " ​​Уроку майбутнього " ​​у київській школі N78. За словами глави держави, оснащення шкіл інтернетом проходитиме в рамках національного проекту "Відкритий світ".

"Майже через рік , можливо, трохи більше вся Україна буде охоплена цим національним проектом. Вже в 2015 р. у всіх шкіл буде доступ до широкосмугового інтернету , вони будуть забезпечені планшетними комп'ютерами. Перший етап проекту , в якому візьмуть участь 54 школи, стартує вже сьогодні. А в цьому році проектом буде охоплено понад 2 тис. шкіл", - розповів Президент.

Заступник міністра освіти Борис Жебровський зазначив , що "зараз доступ до Інтернету мають більше 70 % шкіл . Грошей на це ( оснащення шкіл широкосмуговим інтернетом ) мало, але час є".

Однак самі вчителі сумніваються в реалістичності заявлених планів , а в управлінні освіти Київської області визнали , що проблема швидкісного інтернету актуальна для всіх регіонів України.

"У більшості сіл і міст використовується застаріла технологія dial-up , яка одну сторінку завантажує по півгодини. У Києві ситуація не набагато краще. Це питання вирішене тільки в приватних школах", - розповів головний спеціаліст департаменту освіти та науки Київської облдержадміністрації Сергій Пастернак.

У профспілці працівників освіти і науки вважають, що всі проблеми виникли внаслідок недофінансування галузі. "Законодавчо у нас освіта має фінансуватися на рівні 10% від ВВП, але в цьому році з бюджету було виділено лише 5% (ВВП минулого року склав 1,4 трлн грн). Найвищий показник - 7,8% від ВВП - у нас був п'ять років тому" , - зазначив голова профспілки Георгій Труханов. Він додав , що до кінця року вчителям не вистачає 2,9 млрд грн на зарплати, притому що середній оклад у сфері освіти становить всього 1,5 тис. грн.