ua en ru

Міноборони провело навчання військових лікарів-анестезіологів

Міністерство оборони України за ініціативою швейцарської компанії Hamilton Medical AG провело тренінг-семінар для військових лікарів-анестезіологів та лікарів інтенсивної терапії з підвищення якості надання медичної допомоги. Як повідомив завідувач клінікою анестезіології та інтенсивної терапії Головного військового клінічного госпіталю Міноборони полковник медслужби Володимир Мельник, в зоні проведення АТО 62,9% бойових травм отримані бійцями в результаті осколкових поранень.

"Від стрілецької зброї - 9,9% травм, від вибухів - 25,6%, опіки - 1,6%. За існуючою статистикою, у поранених з гострою дихальною недостатністю, які на догоспітальному етапі не отримували кисневу терапію, летальність вище на 30% порівняно з тими, хто її отримував. Для успішного надання анестезіологічної і реанімаційної допомоги необхідно збільшити штатну чисельність лікарів і створити систему ранньої евакуації з одночасним проведенням інтенсивної терапії", - повідомив Мельник.

Зазначимо, що на сьогоднішній день не можна говорити про реформу швидкої медслужби Міноборони, так як серед основних проблем залишаються: застосування анестезіологів не за призначенням, недостатня кількість спецтранспорту для медичної евакуації, а також відсутність наркозно-дихальної апаратури, як портативної (мобільного), так і для використання в умовах стаціонару.

За інформацією РБК-Україна, на сьогоднішній день в Міноборони на 2015 р. планується витратити близько 8,5 млн грн на закупівлю всього медичного обладнання, при цьому реальна потреба на закупівлю медичного обладнання в 2014 р. становила близько 200 млн грн.

З урахуванням нинішнього курсу долара, Міноборони планує витратити на медичне обладнання близько 1% коштів від необхідного мінімуму.

В рамках тренінгу-семінару військові лікарі-анастезиологи також прослухали лекції провідних українських та європейських анестезіологів Фелікса Глумчера, Юрія Кучина, Максима Перебийніс, Олега Сатишура, а також пройшли практичне навчання на апаратах штучної вентиляції легенів-1 Hamilton Medical AG, які Міноборони закупило в кінці минулого року для військових госпіталів України.