ua en ru

Лауреатом Гонкурівської премії 2013 р. став П'єр Леметр

Лауреатом Гонкурівської премії цього року став відомий французький письменник П'єр Леметр, передає France 24. Літератор удостоївся нагороди за роман "До зустрічі нагорі".

Лауреатом Гонкурівської премії цього року став відомий французький письменник П'єр Леметр (на фото), передає France 24. Літератор удостоївся нагороди за роман "До зустрічі нагорі".

Дія роману починається в останній день Першої світової війни, коли солдати сподіваються не загинути "на прапорці" пан'європейської бійні. Фронт зводить двох молодих солдатів Альбера і Едуарда, які і стають головними героями книги. Це роман про втрачене покоління, яке після війни виявилося не потрібним своїй країні.

Леметр вважався явним фаворитом, адже в наступному році наближається 100-річна річниця початку Першої світової. Крім автора "До зустрічі нагорі", в шорт-лист номінантів увійшли ще три людини: Карін Тюіль з романом "Винахід наших життів" про життя арабського іммігранта в Нью-Йорку; Жан-Філіп Тусе, завершив роботу над любовної тетралогией Nue; дебютант, викладач літератури Фредерік Верже з романом "Арден", що розповідає про двох авторів оперет, не помічають кояться навколо жахів нацизму і продовжують писати музику.

Гонкурівська премія є найбільш престижною літературною нагородою, вручається щорічно за твори французькою мовою починаючи з 1903 р. При цьому нагорода передбачає приз в символічні 10 євро, що з лишком окупається зростанням тиражами. Письменник може стати лауреатом тільки один раз в житті. Однак і в цьому списку є виняток: Ромен Гарі двічі удостоївся нагороди, але для цього йому довелося піти на маленьку хитрість і взяти псевдонім.